В "Пирогов" спасиха жена с мозъчен тумор, в Англия получила час за след 51 седмици

https://mreja.bg/jalto/v-pirogov-spasiha-zhena-s-mozachen-tumor-v-angliya-poluchila-chas-za-sled-51-sedmici/57212 Mreja.bg
В "Пирогов" спасиха жена с мозъчен тумор, в Англия получила час за след 51 седмици


Неврохирургът от „Пирогов” доц. Венелин Герганов спаси жена с мозъчен тумор чрез брилятна 3-часова операция. Пациентката е българка, която от 21 декември 1987 г. е омъжена за англичанин и двамата живеят в там.

69-годишната жената получава неописуемо силно главоболие и посетила лекаря си във Великобритания. Препоръчват й да пие болкоуспокояващо, защото има мигрена и жената се прибрала вкъщи, разказаха от пресцентъра на "Пирогов".

Главоболието не преминало, а сълзите от болка се увеличили. В Англия й направили скенер, който показал, че дамата е с “парасагитален менингиом”, принадлежащ към доброкачествените новообразувания.

Проблематичното в нейния случай е, че доброкачественият тумор се намира на критично място в моторната област на мозъка, започва да расте, заради което засяга двигателните й функции и води до частична парализира. Въпреки това, от голяма многопрофилна болница с развита насоченост към неврохирургията в Източен Съсекс, пациентката получава час за ЯМР (ядрено магнитен резонанс) през месец май, но все още чака той да бъде разчетен. За преглед при неврохирург, който да определи какво да бъде лечението й пък получава час за след 51 седмици.

Отказвайки да губи така ценното време през тези десетки седмици, тя се връща в София и доц. Венелин Герганов я оперира в „Пирогов”. Прецизната интервенция продължава 3 часа. По време на тях доц. Герганов и екипът му отстраняват менингиома и спасяват пациентката. „Деликатното при операцията бе да не се засегне моторната зона и да се отдели тумора от венозните структури.”, сподели световнопризнатият неврохирург доц. Герганов.

Още на следващия ден след операцията пациентката посреща и екипа, и посетителите си с усмивка на лицето.

 „В Англия ми обясниха, че при пациенти на моята възраст и с моята диагноза не е необходима операция, а мога да живея години с тумора. Попитах какво да правя с тази силна болка, а отговорът беше: „Ще свикнете да живеете с болката”. Дойдох в България, направих си ЯМР, който беше разчетен след 35 минути, а онзи, който направих в Англия през месец май още не е разчетен, въпреки че сме на прага на август. За сметка на това отказаха да ми предоставят собствената ми медицинска документация. Искам да ви кажа моята оценка за здравеопазването в България – суперлатив към здравната система тук.”

69-годишната жена има редовни здравноосигурителни права в България, което дава възможност да се лекува по здравна каса. Трябва да да заплати само консумативите, които НЗОК не покрива.

След няколко дни тя ще бъде изписана от неврохирургията на „Пирогов”. Лекарите са оптимисти за пълното й възстановяване и очакват след около месец да се е върнала към нормален начин на живот. В следващите месеци предстои активно продължаващо наблюдение на състоянието й.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.