В Ловеч за четвърти път ще се проведе Национален фолклорен събор "Ритъмът на България"

https://mreja.bg/jalto/v-lovech-za-chetvarti-pat-shte-se-provede-nacionalen-folkloren-sabor-ritamat-na-balgariya/59260 Mreja.bg
В Ловеч за четвърти път ще се проведе Национален фолклорен събор "Ритъмът на България"


В Ловеч за четвърти път ще се проведе Национален фолклорен събор "Ритъмът на България" . Голямото фолклорно събитие включено в Културния календар на Община Ловеч, а организатори отново са НЧ "Бяла Анаста 2016" Ловеч, НЧ "Напредък 1920 г." с. Баховица и Модна къща "Перлита".

Тази година програмата ще е двудневна: на 27 и 28.09. 2019 г. (петък и събота) в двора на Казармата.

Съборът ще започне с голям концерт на Гуна Иванова и ФФ "Балкански огън" при НЧ "Бяла Анаста 2016" в петъчната вечер на 27.09 от 19.00 ч. След концерта публиката ще има възможност да поиграе хора на открито на поляната в Двора на казармата около голям огън - също като едно време на село на мегдана.

Съботният ден е отреден на изпълненията на участници в събора от цялата страна. Все повече състави изявяват желание да участват в Ловешкия събор - 40 фолклорни формации за песни и танци са заявили участие тази година. Регламентът на събора определя участие на състави, без индивидуални изпълнители, за да има възможност за изява на по-голям брой участници.

Съборът отново е без конкурсен характер.

Амбицията на организаторите е в следващите издания да се развие и още едно направление - конкурс.

Вечерта в събота традиционно ще има надиграване на представители на танцовите формации-участници.

Официалното закриване на събора, връчване на грамоти на всички участници и концерт на гост-изпълнителя Христо Косашки са от 18.00 часа. По традиция съборът ще завърши с голямо общо хоро на гости, публика и изпълнители.

Входът за публиката е свободен.

Поканата към всички гости на събора-любители на българския фолклор от цяла България и ловчалии, като символични домакини на събора, е по възможност да бъдат облечени в народни носии или елементи от носията. За гостите и изпълнителите се предвиждат хоротеки, забавни игри, демонстрации, през целия ден - всеки да се хване на хорото в общото веселие.

Организаторите призовават: Да направим най-голямото хоро в Ловеч! Ловчалии - нека да покажем, колко сме много, колко обичаме българския фолклор! Малки и големи в народни носии да се хванем на хорото!

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.