В кухнята си Анета Сотирова винаги има джоджен и рядко чубрица

https://mreja.bg/jalto/v-kuhnyata-si-aneta-sotirova-vinagi-ima-dzhodzhen-i-ryadko-chubrica/56955 Mreja.bg
В кухнята си Анета Сотирова винаги има джоджен и рядко чубрица


Чаровната и вечно усмихната актриса Анета Сотирова обича да готви и е майстор в правенето на бързи, вкусни и лесни ястия през лятото. Сега основните продукти, с които върши чудеса в кухнята, са тиквички и патладжани. “Правя всесъзможни ястия с тях”, казва актрисата. Освен това хапва и чушки. “Аз ги пека много бързо върху самия керамичен котлон.” Харесва още салатите, таратора, миш-маша и крем супите.

Сега тя е на Българското Черноморие. “От него в момента се вадят само попчета. Те по друг начин, освен да се пържат, просто не стават”, смята Сотирова и допълва, че и там си има разковниче. В найлонов плик за печене се сипват брашното и солта. Прибавят се попчетата и се раздрусват силно, за да може навсякъде да полепне от брашното. Накрая се вадят и се слагат в сгорещената мазнина. “После само обелваш коричката им, а отвътре остава мекично и фино бяло месо”, обяснява тя.

“В един незнаен ден и незнаен час се зароди интересът ми към кулинарията”, смее се Сотирова. “В младежките години кой мисли за храна? Тогава живееш на бързи обороти”, добавя тя шеговито.

Без да усети как, осъзнала, че ѝ е много приятно да готви. “Получава ми се много бързо, което е важно. Аз не обичам да си губя времето в такива битовизми.”

Сотирова знае какво удоволствие може да донесе на небцето вкусната домашна храна. Баща ѝ имал специално отношение към кулинарията. “ В неделните дни обичаше да изненадва майка ми с това какви чудеса може да сътвори в кухнята”, спомня си актрисата.

Това възпитава и у нея отношение към храната. Първото нещо, което приготвила, били яйца на очи. Тогава била 2-и курс студентка. За да ги изпържи, се обадила на своя леля, която да я напътства, тъй като родителите ѝ работели зад граница. “Дори това не знаех - как точно да ги приготвя, че да остане рохко яйцето отгоре”, казва Сотирова.

“Оттам нататък започнаха експериментите. Сега правя божествени поширани яйца”, допълва тя. Такива приготви и на рождения си ден, който отпразнува на 8 май. Отгоре ги гарнира с червен хайвер, а отдолу със сьомга. “Това е фантастично нещо за предястие, ако си поканил шепа хора”, казва Сотирова. “Започва се с най-простото, което невинаги се оказва толкова просто, и се стига до някакви страхотни измишльотини”, добавя със смях тя.

За актриста изключително важни са подправките. Затова нейната кухня никога не остава без черен пипер. На рафтовете ѝ присъстват 2-3 вида сол и мащерка. Сотирова харесва леко пикантния вкус. Затова има и чили, което представлява сухи нарязани чушчици, потопени в зехтин. “Към чубрицата нямам никакъв афинитет. Почти не я употребявам в кухнята”, казва тя. За сметка на това използва много риган и девесил. Може би най-любимата ѝ подправка е джодженът. Отглежда 2-3 вида от него в градината си. “Обожавам го. Слагам го на салата от домати вместо босилек. И в питие да го сложиш, и в храна, е нещо божествено”, смята актрисата.

Десертите никога не могат да я изкушат. “Не ям сладко от дете, нямам рецептори за него. Хората като примират от радост и казвах: “Ах, тортичка!”, това не го разбирам”, смее се Сотирова. Тя предпочита на масата да има някакво задушено месце, от което се носи ухание на розмарин и мащерка.

Актрисата съветва, когато готвите, да използвате дебел чугунен или глинен съд. “На бавен огън всяко ястие се получава перфектно”, казва Сотирова. Освен това, когато иска да приготви нещо набързо, първо запържва продуктите. За мазнина използва зехтин или масло. “Това са продукти, с които храната не може да няма вкус”, смята актрисата. “След това ги слагаме във фурната на бавен огън”, допълва тя.

За нея кулинарията не е нещо сложно. “Сега хората са свикнали с полуфабрикати и смятат, че това е един добър заместител, но не е така. Друго е ти да обелиш дори един картоф, един патладжан, една тиквичка или едно морковче със своите ръце и да го сложиш в малко зехтинче с чесън. И ястието е готово. След това го поръсваш с градински подправки. Става чудесно за лятото - бързо, лесно и вкусно”, казва Сотирова и допълва: “Който няма вкус към храната, няма вкус към живота”.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА:

Лятна салата с патладжани*

Продукти

1-2 патладжана

сол на вкус

малко вода

зехтин за

пържене

няколко скилидки

чесън

2 връзки магданоз

оцет

Начин на приготвяне

Обелваме патладжаните, като оставяме тук-там по някоя лента от кората им. Нарязваме ги на кубчета. Прибавяме към тях сол и малко вода и ги оставяме така за 1 час, за да отпуснат горчивината си. Оцеждаме ги и ги запържваме в зехтина. Изваждаме ги върху кухненска хартия, за да се отдели максимално мазнината. Нарязваме на ситно обелените скилидки чесън и магданоза. Разбъркваме добре и овкусяваме с оцет. “Това е най-вкусната салата. Кубчетата на патладжана са запечатани и сякаш ядеш някаква невероятна гъба”, казва актрисата.

* Рецептата Сотирова научава преди много години от свои гръцки приятели. 

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.