В изборите ще участват 66 партии и коалиции (Обновена)

https://mreja.bg/jalto/v-izborite-shte-uchastvat-66-partii-i-koalicii-obnovena/64675 Mreja.bg
В изборите ще участват 66 партии и коалиции (Обновена)


В изборите ще участват 66 партии и коалиции. Това каза днес на пресконференция говорителят на ЦИК Александър Андреев.

“До края на вчерашния ден 64 партии и 8 коалиции са подали документи за регистрация. От тях регистрирани са 59 партии и 7 коалиции. Беше отказана регистрацията на 5 партии и 1 коалиция, тъй като документите, които бяха представени не съответстваха на тези, които са предвидени. По отношение на две формации “Национално движение единство” и партия “Солидарност” броят на избирателите, които подкрепят регистрацията, е по-малко от предвидените 2500. Останалите са партия “Съюз на отечеството”, “Съюз за България”, “Българска земеделска партия” и коалиция “Блок на комунистическите партии”. По отношение на тях липсваха други документи, а не необходимите избиратели. Така към момента са регистрирани 66 формации”, обясни Андреев. За сравнение той припомни, че на миналите избори 71 партии и 3 коалиции са били регистрирани, а са били подадени 80 заявления. Досега в ЦИК пък постъпили 9 жалби и 3 сигнала. 7 са за назначаването по комисии 7, като в пет от случаите ВАС потвърдил, а едно е отменено.

Има две жалби подадени срещу решението на ЦИК за разделянето на изборните материали на три купа. ВАС е прекратил делото, защото е счел, че не подлежи на обжалване, каза още той. Андреев припомни, че на 16 септември изтича срокът партии, коалиции и инициативни комитети да могат да се регистрират в Общинските избирателни комисии. Тогава изтича и срокът гражданите на ЕС, които могат да гласуват по закон и към 26 април са пребивавали у нас, да заявят желанията си да гласуват в изборите. До 16 септември медийните доставчици също трябва да обявят и цените за рекламите си в предизборната кампания.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.