В художествената академия дали парите за заплати за капиталови разходи

https://mreja.bg/jalto/v-hudozhestvenata-akademiya-dali-parite-za-zaplati-za-kapitalovi-razhodi/74914 Mreja.bg
В художествената академия дали парите за заплати за капиталови разходи


Вчера получихме информация, че в Националната художествена академия (НХА) са използвани средства за заплати, за да се разплащат капиталови разходи. Имахме и сигнал за неизплащането на стипендии в НХА, като са изразходвани средства за капиталови разходи, каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БТА, по повод протеста в НХА.

Той уточни, че от вчера МОН има сигнал и за средствата за заплати в НХА, който ще бъде проверен. Ще констатираме, че има нецелево разходване на разходите, но отговорността е на ректора, заяви министър Вълчев. "Не можем допълнително да ги подпомогнем, защото финансираме висшите училища по формула и не можем да нарушим законовата формула", коментира той.

Попитан дали в НХА ще си получат заплатите, министър Красимир Вълчев отговори, че "те са си избрали ректора и да го питат него дали ще си получат заплатите". Аз може би ще мога да кажа до началото на следващата седмица ще се получат ли заплатите в НХА, след като направим проверка. Доколкото разбирам в момента, по-скоро няма да си получат пълния обем от възнагражденията, каза образователният министър.

Той заяви, че Законът за висшето образование регламентира крайна форма на академично самоуправление, в това число и финансова, и ректорът е този, който изцяло и самостоятелно се разпорежда с бюджета. "В НХА трябва да си правят сметката, трябва да държат отговорни ректора, защото те са го избирали, ние не сме го избирали. Дори и да искаме в момента да им помогнем, не можем, защото висшите училища ги финансираме по формула и това би било нарушение на формулата и на закона", отбеляза отново министърът.

В НХА трябва да намерят изход от ситуацията, за нас това поставя въпроси, които отдавна сме си ги поставяли - дали автономията в този й вид е съпроводена с достатъчно отговорност, каза министър Вълчев. "Говорихме вече с ректора, лошото е, че те се свързват с нас, само като имат проблеми. Предварително не питат, когато правят щуротии и глупости, не се свързват с нас, свързват се, когато има проблем. Ректорът ни каза, че счетоводителката го е подвела и са платили за новата сграда, без да си направят сметка", коментира министър Вълчев. Той каза, че най-вероятно работещите в НХА няма да могат да си вземат пълните заплати.

Министър Красимир Вълчев коментира темата за НХА в Националния институт по метеорология и хидрология.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.