В Хейлундзян стартира платформа за мониторинг на дивата природа с изкуствен интелект

https://mreja.bg/jalto/v-heylundzyan-startira-platforma-za-monitoring-na-divata-priroda-s-izkustven-intelekt/57500 Mreja.bg
В Хейлундзян стартира платформа за мониторинг на дивата природа с изкуствен интелект


Властите на северната провинция Хейлундзян представиха вчера платформа за мониторинг на дивата природа на базата на изкуствен интелект. Тя е съвместна разработка на Центъра за изследвания на котките към Националната администрация по горите и пасищата, Харбинския технологичен институт (ХТИ) и неговата Група за големи данни и целта е да бъдат подпомогнати изследванията на екологичните системи, популации и отделни животински видове чрез напреднали технологии, включително изкуствен интелект, машинно учене и невро-езикова обработка, информира Радио "Китай".

Интернет на нещата, големите данни и интелигентното машинно наблюдение също ще позволят на платформата да създава индивидуални модели за разпознаване на базата на стойка, походка, цвят и вид на козината на животните.

Ли Фукуан от Групата за големи данни към ХТИ обяснява, че платформата ще бъде приложена приоритетна за проследяване и наблюдение на застрашените от изчезване сибирски тигри, снежни леопарди и тяхната плячка. Горските зони в североизточните провинции Хейлундзян и Дзилин и граничните райони между Китай и Русия са основно местообитание на сибирските тигри и леопарди.

Очаква се платформата да предоставя също трансгранични услуги за защита на дивата природа, каза Ли.

Ще бъде създадена и база данни за сибирските тигри и леопарди, които да помогнат за изучаване на връзката между промените в екологичната среда и развитието на вида. „Данните могат да ни помогнат да разберем по-добре дивата природа и се очаква да бъдат въведени повече технологии за изучаване и защита на дивите животни", добави Ли.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.