Уникален кортик за юбилея на ген. Николай Петров

https://mreja.bg/jalto/unikalen-kortik-za-yubileya-na-gen-nikolay-petrov/59112 Mreja.bg
Уникален кортик за юбилея на ген. Николай Петров


“Малко българи могат да се похвалят, че са спестили на държавата си 200 млн. лева. Проф. Николай Петров е един от тях”, каза Росен Плевнелиев на честването на 60-ата годишнина на легендарния лекар. Плевнелиев разказа как, след като Петров приел да е министър в първото служебно правителство, малко преди края на мандата си поискал да се върне във Военна болница, която тогава била в много тежко положение - имала 200 млн. лева дългове. Петров успял да ги ликвидира, без да получи специална субсидия от бюджета и без да влоши лечебната дейност. Така според Плевнелиев той е дал на българския народ 200 млн. лева.

Шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски връчи на Николай Петров почетен кортик за принос към военномедицинското дело у нас. Той е реплика на единствения запазен отпреди 120 години кортик, който се е давал на военните лекари в младата българска армия. “Днес се навършват 141 години от основаването на военномедицинското дело у нас”, припомни ген. Мутафчийски.

Сред гостите бяха председателят на Конституционния съд Борис Велчев, директорът на “Пирогов” Асен Балтов, бившият председател на Народното събрание Огнян Герджиков, омбудсманът Мая Манолова, Петър Манджуков, Весела Лечева, банкерката Цветелина Бориславова, Недялко Йорданов, Павел Поппандов, Димитър Рачков, Веселин Маринов, кларнетистът Нешко Нешев.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.