Учени откриха вечната младост?

https://mreja.bg/jalto/ucheni-otkriha-vechnata-mladost/57316 Mreja.bg
Учени откриха вечната младост?


Деветима мъже подмладени с по две години в медицински експеримент

Възможно ли е да оставаме вечно млади? Според учени от биотехнологичната компания “Интервен Имюн” – да.

Шефът на фирмата Грегъри Фахи съобщи, че негов екип е успял да върне биологичната възраст на деветима мъже с малко над две години. Резултатите от проучването на компанията си той представи на антиейджинг конференция в Ню Йорк преди седмица.

Всъщност в проучването целта не е била хората да бъдат подмладявани, а да са здрави и в напреднала възраст. Лекари

успели да

регенерират

дейността на

тимусната жлеза

на деветимата участници в експеримента. Тимусът е ендокринна жлеза, съставена от два дяла. Те са разположени симетрично от двете страни на трахеята, зад гръдната кост и пред сърцето.

В него Т-лимфоцитите се специализират да разпознават нормалните функционални клетки на организма и да унищожават непотребните и патологично изменените такива (ракови клетки, клетки, увредени от отровни вещества, вируси, радиация и др.).

Т-лимфоцитите са видоизменени предварително обособени лимфоцити (т.нар. тимоцити). Промяната на тези лимфоцити се извършва в тимуса, оттам идва и понятието Т-лимфоцити.

В тимуса може да бъде изолирано веществото тимусин в различните му форми (Thymosin alpha 1, Thymosin beta 4). Тези хормони могат да се създават и по естествен, и по изкуствен начин и могат да се ползват като медикаменти.

Тимусът се развива и започва активно да функционира още преди раждането. Той достига максимални размери през пубертета. След това започва да инволюира и до

след 40-годишна

възраст 90% от

функционалната

му тъкан се

заменя с мастна

Учените успели обаче да възвърнат дееспособността на тази жлеза, като в продължение на 12 месеца давали на 9-има мъже на възраст между 50 и 60 години хормона на растежа hGH. За да ограничат страничните ефекти от него, са предписвали и хормоналната субстанция DHEA, както и лекарството срещу диабет метформин. 

След 12 месеца на ядрено-магнитен резонанс (ЯРМ) тимусната жлеза изглеждала регенерирана, кръвните стойности за инфекции намалели, а съставът на имунните клетки се изравнил с този на младежки организъм. При изчисление на биологичната възраст учените установили, че има подмладяване.

Биологичната

възраст се

различава от

хронологичната

и зависи както от стила на живот, така и от генетични фактори. Метод за нейното изчисление бе развит наскоро от генетика Стив Хорват, който също участва в проучването на “Интервен Имюн”. Той определил биологичната възраст на базата на молекулярни изменения в ДНК.

С този метод Хорват може да изчисли каква е вероятността с напредъка на възрастта един човек да се разболее от т.нар. старчески болести като деменция или пък от рак. Участниците в експеримента показали обаче подмладяване – средно по две години и половина.

Новината би могла да е световна сензация, но засега учените подхождат предпазливо към нея. Резултатите от проучването са все още предварителни. Още не е направена публикация в научно списание с тях, тоест не са били анализирани с критичното око на други учени.

Проблем засега е и че участниците в опитите са били само девет, при това все мъже. Не е имало други групи, нито пък хора, които са участвали в контролна група с плацебо средства.

И не на последно място “Интервен Имюн” има огромен икономически интерес в твърденията си.

Според анализатори, ако тя започне да предлага терапия за подмладяване, стойността ѝ на борсата ще достигне 100 милиарда долара. За да стане това обаче, преди това

е нужно стотици

групи с участници

в подобен опит

да докажат

ефекта

на манипулациите на тимуса, при това тези експерименти трябва да се извършат от независими от “Интервен Имюн” екипи.

Също така трябва да се проучи и колко дълго се задържа евентуалният ефект, след като се спре терапията, дали подмладяването се отразява само в ДНК-то, или се усеща и в реалния живот, тоест дали наистина хората ще удължат живота си и ще го прекарват млади и здрави? Страничните ефекти от терапията могат ли да бъдат потискани, или накрая ще унищожат всички предимства?

Хормонът на растежа hGH има много сложни странични действия, които все още не са разгадани напълно. Предполага се, че може да отключва дори рак, ако се прилага върху здрави възрастни.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.