Топикономист: Нов заем от 120 млн. лева не е проблем за община Пловдив

https://mreja.bg/jalto/topikonomist-nov-zaem-ot-120-mln-leva-ne-e-problem-za-obshtina-plovdiv/75739 Mreja.bg
Топикономист: Нов заем от 120 млн. лева
не е проблем за община Пловдив


Той няма да повлияе върху разходите на хазната и върху данъците, убеден е Александър Константинов

Заем трябва да се вземе и това не е нещо ново за община Пловдив. Тя вече е теглила няколко такива и успешно ги изплаща. Това смята известният икономист, финансов анализатор и бивш кмет на Пловдив Александър Константинов.

По-важно според него е кметският екип на Здравко Димитров да уточни какви проекти ще се финансират, за не изтече заемът в текущи ремонти, както това се случи с 30-милионния кредит, изтеглен от Иван Тотев. С парите от Европейската банка за възстановяване и развитие бяха ремонтирани три булеварда и се изгради само един нов, припомня Константинов пред Дарик радио.Според него новият заем няма да повлияе върху разходите на общината и върху данъците на пловдивчани. Икономистът припомни, че в момента градската хазна погасява два заема - 50-милионният, изтеглен при кмета Иван Чомаков. От него остават последни две вноски и приключва догодина. Предстои да се плащат и 30-те милиона, изтеглени от Иван Тотев. Общо годишно общината отделя около 10 млн. лева за обслужване на заеми и лизинги."При бюджет от 350 милиона лева е напълно в нормите на закона", допълва Константинов. И повтори, че е логично общината да изтегли нов заем. Константинов припомни, че като общински съветник, а след това и като зам.-кмет е участвал в процедурите по тегленето на двата заема. Според него условията на Европейската инвестиционна банка, с която сегашния кметски екип иска да преговаря, са добри и са съобразени с възможностите на общината. Те са за кредитна линия до 120 млн. лева с 1% лихва, 7 г. гратисен период и 25 г. погасяване."Ако сега се отделят 10 млн. лева годишно за изплащане на лихви и главници, тази сума в следващите години няма да нарасне значително", убеден е икономистът.Предстои на 28-и в събота местния парламент да Пловдив да се произнесе дали дава мандат на кметския екип да преговаря с ЕИБ. Предварителните прогнози сочат, че ще има нужното мнозинство, което да даде картбланш. Не са изключени обаче и остри полемики.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.