Томислав Дончев обеща мащабни инвестиции в образованието

https://mreja.bg/jalto/tomislav-donchev-obeshta-mashtabni-investicii-v-obrazovanieto/57539 Mreja.bg
Томислав Дончев обеща мащабни инвестиции в образованието


"Само след година и половина ние започваме много по-мащабни инвестиции в сферата на образованието - за създаване на съоръжения, лаборатории, центрове за върхови постижения, паркове, инкубатори. Готов съм да съдействам за изграждането на образователен кампус във Варна. Варна има голям потенциал за развитието на образователна инфраструктура. Радостен съм, че тук първо има интерес, второ има подходящи терени за подобен тип инвестиции и най-важното е, че има потенциал университетите тук да работят заедно." Това каза при срещата си с кмета на Варна вицепремиерът Томислав Дончев.

Портних и Дончев огледаха на място възможностите за изграждане на модерен образователен математико-технологичен кампус, част от който ще бъде и новата сграда на математическата гимназия "Д-р Петър Берон". Проектът предвижда той да бъде разположен на терен от 22 дка, в района на техникумите, като за целта правителството вече прехвърли на Община Варна 14 дка.

Томислав Дончев заяви, че е готов да съдейства за осигуряване на необходимото финансиране за кампуса, което по първоначални данни ще надхвърли 10 млн. лв. "Целта ни е да превърнем цялата тази зона в един модерен център за развитие на математика, информатика, технологии и техника", обясни кметът Иван Портних.

Томислав Дончев бе сред участниците в научната конференция, посветена на 140-а годишнина на Военноморските сили. По думите му проектът за построяване на нови патрулни кораби за ВМС е във финалната си фаза и изрази надежда, че до края на тази година може да бъде избран изпълнителят и да бъде подписан договор.

Що се отнася до скандала с изтичането на данни от НАП, вицепремиерът заяви, че в момента текат обсъждания дали да не се предприеме затягане на някои режими, включително по отпускането на бързи кредити. "Според анализите на специалистите хакването на данъчната агенция няма потенциал за създаване на кой знае какви проблеми, тъй като ЕГН-та до преди няколко години бяха общодостъпна информация. В комбинация с други лични данни обаче, може да се стигне до неприятни ситуации", обясни Дончев.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.