Томислав Дончев: Най-важното сега е да се вземат мерки срещу ново посегателство

https://mreja.bg/jalto/tomislav-donchev-nay-vazhnoto-sega-e-da-se-vzemat-merki-sreshtu-novo-posegatelstvo/57225 Mreja.bg
Томислав Дончев: Най-важното сега е да се вземат мерки срещу ново посегателство


Вицепремиерът Томислав Дончев потвърди, че от Националната агенция по приходите вече са се свързали със засегнати при кибератаката над 180 души, предаде БНР. Според него най-важното в момента е да се вземат мерки срещу ново посегателство:

"В момента най-важно е да се минимизират рисковете с изтеклите данни да се извършват злоупотреби. Работата започна. Идентифициран е обемът лица – малко над 180, за които има изтекли критично количество данни. От Националната агенция по приходите са се свързали с тях, дават се съвети и се оказва какво е необходимо да се направи", каза вицепремиерът Томислав Дончев по повод кибератаката.

Според него най-важното в момента е да се вземат такива мерки, че да не се повтори инцидентът: "По принцип основните ни регистри са около 65, където е най-важната информация, но от тях най-важните са около 10 или 15 и там трябва да бъдат взети екстрени мерки. Пробивът, който е станал, той е много тежък киберинцидент, защото информацията е станала публична, но не е най-тежкият. Най-тежкият възможен инцидент е някой да влезе вътре и да променя данните. Това означава наистина катастрофа. Тежък инцидент е някой да унищожи данните, да ги няма. И този е от най-тежките, защото има изтекли данни. Ние трябва да ги защитим тези регистри. България дава много малко пари за киберсигурност. Разходите на година са около 5 милиона, което е нищо".

Дончев заяви, че въпреки че се вземат радикални мерки за борба и ограничаване разпространението на чумата по свинете, ситуацията е много тежка:

"Един от проблемите, който имаме, е, че сред обществеността, даже бих казал и сред управата в засегнатите райони, нямаме пълно съдействие. Не само Министерството на вътрешните работи, мобилизирали сме сили на Българската армия и колкото е необходимо ще бъдат мобилизирани допълнително, за да се осигурят карантинните мероприятия. Най-лошата новина е, че това, от което най-много се опасявахме, е, че имаме влизане на заразата де факто в промишлени свинекомплекси", каза вицепремиерът.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.