Технологията променя живота на китайците

https://mreja.bg/jalto/tehnologiyata-promenya-zhivota-na-kitaycite/57056 Mreja.bg
Технологията променя живота на китайците


Матрак, който може да следи сърдечния ритъм и да предупреждава другите за извънредни ситуации; огледало, което се превръща в център за дигитален контрол на дома и мобилен сензор, който може да каже колко фокусиран е умът ни не са част от фантастичен филм, са възможни чрез използването на Интернет на нещата (IoT) технология. Тези устройства са само образец на продукти, демонстрирани на международното изложение за мобилен интернет, което бе открито миналата седмица в провинция Дзянси в Източен Китай, информира "Радио Китай".

Изложението събра най-добрите експерти в бранша и представители на водещи компании като „Хуауей" и ZTE, които ще обсъдят най-новото развитие на технологията, нейните приложения, както и начини за защита на сигурността на данните.

Провинция Дзянси е „тестова площадка" на национално ниво за разработване на ново поколение мобилен Интернет на нещата и проучване на неговото приложение. Много местни компании стартираха дигитална трансформация и осъществиха пилотни програми, за да подобрят иновациите и реализират масово персонализиране на по-ниска цена.

Изложението се открива, след като Китай предостави първите си 5G лицензи за търговско ползване на мрежата за радиоразпръскване на трите най-големи телекомуникационни оператора в страната миналия месец, като това се очаква да подпомогне развитието на Интернет на нещата.

„Благодарение на предимства като ниска латентност, висока надеждност и широка честотна лента, 5G технологията ще помогне за проучване на нови възможности на Интернет на нещата", казва У Хъцюен от Китайската академия за инженерни науки и президент на Интернет обществото на Китай. По думите му, области като индустрията на Интернет на нещата, Интернет на превозните средства (IoV), виртуалната реалност (VR) и дистанционното медицинско обслужване вероятно ще се възползват най-много от търговската употреба на 5G.

След закупуването на нов пречиствател за вода през февруари тази година, Ли Жунмин, жител на град Ченгду, е развил навик да проверява качеството на водата на своя смартфон, преди да включи кранчето.

Оборудван с осем сензора, пречиствателят може да следи качеството на водата и да изпраща данни в реално време до смартфона на Ли чрез мобилната мрежа. „Проверявах качеството на водата, като я опитвах. Сега разчитам на данните, които ми предлагат по-голяма сигурност", казва Ли. Пречиствателят на вода, който използва IoT технология, е разработен от Wat Tech, компания от Дзянси. Тя е продала вече над 150 000 подобни устройства в над 40 китайски града.

Китай осъзнава стойността на Интернет на нещата и трансформирането на обществото чрез внедряване на интелигентни домове, индустрии и градски решения. Чрез предоставянето на информация в реално време, продуктите на IoT правят градовете по-интелигентни, по-удобни и ефективни.

Според Асоциацията на глобалните системи за мобилни комуникации (GSMA), Китай е най-големият пазар в света на Интернет на нещата, с около 960 милиона устройства, свързани чрез клетъчни мрежи, което представлява 64% от глобалните клетъчни връзки. „С подкрепата на правителството Китай е водеща страна в разработването и внедряването на решения за Интернет на нещата, базирани на мобилната технология", коментира Алекс Синклер, главен технологичен директор на GSMA.

През 2018 г. приходите на китайския бизнес на Интернет на нещата се повишиха с 73% на годишна база, според доклад на Министерството на промишлеността и информационните технологии (MIIT). Бързият растеж се дължи на нарастването на използването на смартфони, широката употреба на Интернет, намаляването на разходите, инфраструктурните предимства и предлагането и търсенето, се казва в доклада.

Трите големи оператора на телекомуникационните услуги в Китай – China Telecom, China Mobile и China Unicom – отбелязаха увеличение на техните потребители на Интернет на нещата с 400 милиона през 2018 г., което доведе до общо 671 милиона в края на миналата година.

Огромният пазарен потенциал на Китай в индустрията на Интернет на нещата и силната му готовност и стремеж към иновации привлякоха световните фирми да създадат лаборатории в страната. През февруари, Глобалната консултантска фирма за управление McKinsey откри своя индустриален център за Интернет на нещата в Пекин, за да помогне местните фирми да управляват дигиталната трансформация. Новият център е избрал 120 фирми от група от 1000 като свои партньори и разработи 56 дигитални решения за бизнеса.

Уан Пин, партньор в McKinsey, казва, че Китай има производствена екосистема на световно ниво и голям резерв от таланти, които ще претърпят дигитална трансформация, за да се стигне до по-голяма производителност и иновативност. Дигиталната трансформация обхваща дизайна на продуктите, веригата за доставки и моделите за управление и управление на запасите, казва Уан.

Месеци по-късно американският технологичен гигант Microsoft пусна новата си лаборатория за изкуствен интелект и Интернет на нещата в Шанхай.

Лабораторията е създадена, за да засили дълбоката интеграция на изкуствения интелект и Интернет на нещата и да подпомогне дигиталната трансформация в различни индустрии, включително промишлеността, търговията на дребно, здравеопазването и публичния сектор.

„Китай има най-големия пазар на Интернет на нещата в света", заяви Роан Кан, вицепрезидент на Microsoft в Китай, добавяйки, че компанията му ще предостави най-изчерпателната платформа, продукти и решения за изкуствен интелект и Интернет на нещата. Лабораторията ще работи с местни предприятия и мултинационални компании за изграждане на прототипи чрез производство, провеждане на техническо обучение, предоставяне на консултантски услуги и насоки за внедряване и мащабиране на пазара.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.