Танева: Приключваме годината с 42 регистрирани огнища на африканска чума

https://mreja.bg/jalto/taneva-priklyuchvame-godinata-s-42-registrirani-ognishta-na-afrikanska-chuma/76285 Mreja.bg
Танева: Приключваме годината с 42 регистрирани огнища на африканска чума


Приключваме годината с 42 регистрирани огнища на африканска чума по свинете (АЧС) и около 140 000 засегнати домашни свине, 200 са случаите на зараза, засегнати от африканската чума са близо 300 диви прасета. Това посочи в отчет за свършената работа през 2019 година министърът земеделието, храните и горите Десислава Танева, предаде „Фокус“.

По думите й годината завършва и с изплатени за всички дейности по ликвидиране и борба с АЧС близо 70 милиона лева.

„За превенционни дейности, дейности по унищожаване на огнищата, компенсации. Не дължим нито един лев за която и да е от дейностите, свързани с ликвидацията на африканската чума по свинете. От тези платени 70 милиона лева, 9 милиона евро са получени от ЕК и чакаме още 22 милиона евро съфинансиране“, отбеляза Танева.

Министърът посочи, че само 8 от регистрираните огнища са в индустриални комплекси.

„За сравнение искам да кажа само 2 цифри какво представлява АЧС като предизвикателство пред света. 51 засегнати страни в целия свят към края на тази година с унищожени 6 милиона и 600 000 свине, като имайте предвид, че в част от страните информацията излиза и по-късно“, допълни тя.

Танева акцентира и на производствените резултати на българските земеделци, като посочи, че можем да се похвалим с добра реколта в областта на зърнените култури.

„Пшеницата стига 6,1 милиона тон, което е 5 % увеличение, ечемикът – 20“, допълни тя.

За 2019 година българските фермери са получили общо 2,8 милиарда лева подкрепа, от които над 1 милиард в последния месец.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.