Строят инсталация за биоотпадъци до Ясно поле за 5,5 млн. лева

https://mreja.bg/jalto/stroyat-instalaciya-za-biootpadaci-do-yasno-pole-za-55-mln-leva/57518 Mreja.bg
Строят инсталация за биоотпадъци до Ясно поле за 5,5 млн. лева


Копостираща инсталация за зелени и биоразградими отпадъци започва да се строи в землището на с. Ясно поле. Първата копка направи кметът на община "Марица" Димитър Иванов.

Обектът е на стойност 5,5 млн. лева по оперативна програма "Околна среда". Съоръжението е с капацитет 6200 тона годишно и ще обслужва 30 000 жители. Срокът за изграждане е 19 месеца.

"Поставяме началото на дългоочаквана инвестиция, за която работим от 2015 г.", посочи Иванов. Той благодари за подкрепата на правителството и на общинския съвет. По думите му това е зеленият проект на общината, тъй като от него ще се възползват жителите на всички населени места. За досегашния растителен отпадък, който се изхвърлял при битовия, се плащали сериозни такси. От догодина те се увеличавали до 97 лв. на тон. А предвид, че "Марица" е съставена от селища, където хората непрекъснато отделят растителен отпадък, това било важна придобивка. От преработката ще се прави компост, който щял да е в услуга на земеделците.

При старта на строителството участваха зам.-областната управителка Евелина Апостолова, шефката на местния парламент Гергана Трендафилова и началничката на "Басейнова дирекция" Цветелина Кънева.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.