Столтенберг: НАТО няма да включи системите С-400 в Турция в система си за противоракетна отбрана

https://mreja.bg/jalto/stoltenberg-nato-nyama-da-vklyuchi-sistemite-s-400-v-turciya-v-sistema-si-za-protivoraketna-otbrana/57591 Mreja.bg
Столтенберг: НАТО няма да включи системите С-400 в Турция в система си за противоракетна отбрана


НАТО ще укрепи своята система за противоракетна отбрана след прекратяване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, но няма да включи в нея руските системи С-400 в Турция, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на брифинг в Брюксел, предаде ТАСС.

"Отговорът е еднозначен - не. Няма планове за интегриране на руските системи С-400 в единната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО", каза Столтенберг, отговаряйки на въпрос на ТАСС. Той добави, че алиансът вече влага средства в разработване на най-съвременни системи с цел усилване на защитата от крилати ракети, предаде БТА.

"Съюзниците инвестират в най-нови системи за противоракетна отбрана, съвременни самолети, които са част от интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана. Тези средства, разбира се, могат да ни защитят и от крилати ракети. Интегрираната система за противоракетна отбрана на НАТО е усилена и усъвършенствана", подчерта Столтенберг.

Покупката на руски системи за противовъздушна отбрана С-400 от Турция предизвика остри реакции в САЩ и НАТО. Белият дом съобщи на 17 юли, че тази покупка прави невъзможно по-нататъшното участие на Турция в програмата за създаване на изтребители пето поколение Ф-35.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.