София и Пловдив - двете големи интриги на кметския вот

https://mreja.bg/jalto/sofiya-i-plovdiv-dvete-golemi-intrigi-na-kmetskiya-vot/57663 Mreja.bg
София и Пловдив - двете големи интриги на кметския вот


Партията на Слави няма време да прави структури - вероятно ще тества потенциал в няколко ключови града

Независимо за какви избори говорим, те имат своите специфики и в зависимост от контекста, в който се случват, могат да бъдат заредени с високи очаквания или да носят усещането за предопределеност. На местните избори виждаме не само силата на политическите партии, но и тази на независими кандидати и местни партии и коалиции. Това, което винаги е било валидно за всеки вот, е излизането от неговата същност и издигането му до национално ниво. Това видяхме на европейските избори - гласувахме за евродепутати, които да защитават интересите на България в ЕС, но говорихме за тях като за избори, свързани с управлението на ГЕРБ - схващахме ги като своеобразен вот на доверие към управляващите, бяха мерило за това ще има ли предсрочни парламентарни избори. Местните избори ще минат през същата призма. На прага на кметския вот наесен въпросителните са повече, отколкото отговорите. Но трябва да имаме предвид и контекста, в който тези избори ще се случат. Знаем, че имаме много силен старт на ГЕРБ в местната власт, свикнахме някак нарицателно да говорим за синята карта на ГЕРБ, докато БСП нямат нито един областен град. Но и силната, и слабата позиция на двете партии има своите преимущества и своите негативи.

Евентуална загуба на ГЕРБ в по-голям град ще бъде коментирана като разбиване на модела на ГЕРБ от опозицията. А всяка победа на БСП ще бъде тълкувана не толкова като победа на БСП, колкото като победа над ГЕРБ.

Проблемна точка в изборите наесен пред управляващите може да се окажат балотажите. Възможно е на места да се очертае формулата “всички срещу един”, тоест коалиране на всякакви партии и формации срещу кандидата на ГЕРБ. В този контекст, като прибавим и липсата на Цветанов, вероятността да наблюдаваме силно активизиране на Борисов, както на европейските избори, е почти сигурна.

Тези местни избори крият няколко основни интриги и множество по-малки. В София се очаква битка между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Тук значение ще има и ролята на демократичната общност и за кого ще гласува при евентуален балотаж между двамата кандидати. В същото време в самата демократична общност ще наблюдаваме роене на гласовете в посока на кандидат на “Демократична България”, кандидата на “Спаси София” и кандидата в лицето на Десислава Иванчева, водейки се от заявките поне към този момент. ГЕРБ ще вложи усилия в столицата, защото има проблемни точки, които носят пасиви. А управляващите си дават сметка, че загуба на София ще има негативен ефект.

Голяма изненада виждаме в Пловдив. Смяната на Иван Тотев показва няколко неща - Борисов беше категоричен за червените и сините лампи и освежаването на партията. Кандидатът на ГЕРБ, който и да е той, ще се сблъска с кандидатурата на Славчо Атанасов. Спомняме си добре резултатите от местния вот през 2015 година в Пловдив и на какъв кантар бяха Тотев и Атанасов.

Тези два града можем да определим като основните интриги на предстоящия вот.

От друга страна, по-малки, но не по значение са градове като Хасково. След като ГЕРБ свали доверието си от Добри Беливанов, е любопитно кой ще бъде нейният кандидат. Плевен има силна кандидатура в лицето на Георг Спартански, а ГЕРБ там има традиционно слаби резултати. Отговора на въпроса дали ГЕРБ ще реши да подкрепи Спартански, или ще търси в редиците си негов подходящ опонент, ще разберем през септември.

Подобна е и ситуацията в Добрич - ще успее ли реформаторският кмет Йордан Йорданов да се пребори за нов мандат.

В Кърджали, от друга страна, стои въпросът дали ДОСТ ще се активизира и ще се опита ли след неуспехите на национално ниво да постигне някакъв резултат на местно.

В

Шумен и Търговище за евентуален втори тур голямо значение има електоратът на ДПС. Остава въпросът кой кандидат би подкрепило ДПС.

Велико Търново също ще бъде обект на интерес на местните избори. ГЕРБ имаше лоши резултати през март 2017 г. в МИР Велико Търново, а на европейските избори БСП падна там със 100 гласа.

Освен големите градове интриги има и в по-малките: Несебър, Созопол след сваленото доверие от страна на ГЕРБ към Панайот Рейзи, Божурище, Костинброд, Видин и т.н.

От друга страна, имаме още една неизвестна пред местните избори.

След като Слави Трифонов обяви, че ще създаде партия “Няма такава държава", въпросът е ще се яви ли на местните избори с кандидати. Основното послание, което чухме от него към момента, е свързано с темите от инициирания от тях референдум, но нищо за местните избори.

Борисов впрочем успя да им изземе една от основните теми с намаляване на субсидиите на политическите партии на 1 лев.

От друга страна, местните избори са много скоро и Слави ще се изправи пред тежки организационни задачи. Намирането на толкова много кандидати за кметове и общински съветници също изисква време, което може би ще доведе до участието на партията на Слави в ключови градове, за да тества своя потенциал.

През 2009 г. той подкрепи мажоритарен кандидат във Варна на парламентарните избори. Подкрепа даде и за Меглена Кунева в президентската надпревара през 2011 г. Но след обявяването на проекта, което не е особена изненада, въпросите все още са повече, отколкото отговорите. Ясно е само, че Слави скочи и предстои да видим какво ще предложи на българските избиратели.

Разбира се, когато разсъждаваме за местните избори, трябва да видим кои ще бъдат кандидатите, за да имаме цялостната картина за това, какво може да се очаква по места. Местните избори активизират хората, защото за тях е важно дали улицата им ще бъде асфалтирана, дали ще имат осветление, дали ще има развитие в тяхното населено място. Поради тази причина партиите не трябва да забравят, че мажоритарният елемент изобщо не е за подценяване, освен партийната подкрепа.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.