След 130 години: "Саграда Фамилия" получи строително разрешение

https://mreja.bg/jalto/sled-130-godini-sagrada-familiya-poluchi-stroitelno-razreshenie/57071 Mreja.bg
След 130 години: "Саграда Фамилия" получи строително разрешение


Кметството на испанския град Барселона издаде строително разрешение на храма "Саграда Фамилия", като управата на църквата е заплатила 4,6 милиона евро като налог за строителство и лицензионна такса, съобщи БТА.

Както отбелязват градските власти по този начин се слага край на аномалията, при която в продължение на 130 години строителни работи в храма, те се извършваха без съответното разрешение.

По-рано властите в каталунската столица и управата на храма постигнаха споразумение, според което "Саграда Фамилия" ще трябва да изплати 36 милиона евро в течение на 10 години като компенсация за общинските разходи. От своят страна кметството на Барселона се съгласи да съдейства за уреждането на ситуацията, свързана със строителните документи.

Основите на храма "Саграда Фамилия" са положени през 1882 година в Барселона, като катедралата се изгражда с частни дарения. Разрешение за строителство архитектът Антонио Гауди получава през 1883 година. Но две години по-късно, Гауди представя пред градските власти нов проект и заявка за ново разрешително за строеж заради нанесените изменения. Заявката била разгледана, но без да бъде формално удовлетворена. Тоест на великия архитект му било позволено да въплъщава своите идеи и най-смели фантазии в камъка, но документ с печат и подписи така и не получил.

Храмът е една от най-големите забележителности на Барселона, посещавана годишно от 4,5 милиона туристи и носещ приходи от 50 милиона евро.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.