Ще обърнат ли два ножа и психоекспертиза дело за убийство, извършено с 97 наръгвания

https://mreja.bg/jalto/shte-obarnat-li-dva-nozha-i-psihoekspertiza-delo-za-ubiystvo-izvarsheno-s-97-naragvaniya/57318 Mreja.bg
Ще обърнат ли два ножа и психоекспертиза дело за убийство, извършено с 97 наръгвания


Бившият футболист Марио Метушев заклал приятеля си Красимир пред очите на майка му

“Честит Рамазан Байрам!!! Здраве и късмет на всички.” Това пише на 15 юни миналата година 42-годишният Красимир Колджиев-Дзъмбо в профила си във фейсбук.

Получава бързо десетина отговора и поздравления, а късно вечерта вече не е между живите и започват да “валят” жалейки. Само месец по-рано пък споделя стихотворение със заглавие “Октомври”. Приятелите му пишат, че октомври е далеч, “но може да ме няма”, отговаря той и като че ли предопределя края си.

Кървавата трагедия потресе Гоце Делчев, а толкова жестоко убийство в града никой не помни.

Красимир умира от ръката на приятеля си от детинство - 40-годишния Марио Метушев, бивш футболист на “Пирин”, “Берое”, “Черноморец”.

Намушкан е 97 пъти с нож -

по тялото му

буквално няма

незасегнато

място

Празникът Рамазан започнал за двамата приятели в 10 ч, когато Красимир отишъл в кафенето на бензиностанция в края на Гоце Делчев. След малко пристигнал и Марио.

Двамата пиели алкохол, седели и спокойно разговаряли. По-късно Красимир поканил приятеля си по повод празника на гости у дома. Към почерпката се присъединила и съседката Катерина Р., както и майката на Красимир - Надежда Колджиева.

Четиримата били в кухнята, като мъжете през цялото време пиели бира, без да има каквото и да е напрежение между тях. Съседката обаче си тръгнала, а майката отишла в другата стая.

Около 16,30 ч двамата приятели останали сами и се скарали. Според прокуратурата причината била, че преди няколко години двамата започнали да се занимават с продажба на нарязан тютюн. През януари 2018 г. Марио поискал да пътуват заедно с Красимир за Шумен, където да закарат 100 кг тютюн. Марио щял да шофира “пилотен” автомобил, а приятелят му да превози стоката с втората кола.

Красимир обаче отказал, а Марио тръгнал с 30-годишния си съгражданин Г. П. На 22 януари около 5 ч сутринта в преславското с. Веселиново полицаи спират за проверка “Форд фокус” и “Ауди А4”, които се движат една зад друга. В първата откриват 350 кг нарязан тютюн, а в колата, шофирана от Марио - 91,6 кг в 9 чувала.

Бившият

футболист влиза

в ареста, а на

2 март подписва

споразумение

и получава от съда във Велики Преслав 2 г. условно с 5-годишен изпитателен срок, както и да плати 1167 лв. разноски по делото.

След престоя в ареста Марио се прибрал в Гоце Делчев, но започнал да се съмнява, че е предаден на полицията от приятеля си Красимир.

Това била и причината във фаталния ден двамата да се скарат. Гостенинът започнал да обвинява домакина, че го е предал. Марио грабнал кухненски нож с 16-сантиметрово острие и започнал да нанася удари по тялото на Красимир. Той паднал на земята облян в кръв от дълбоките наранявания по цялото тяло.

Майка му, която била в съседната стая, чула виковете за помощ. Когато Надежда влязла в кухнята, видяла лежащия си син, когото Марио притискал с коленете си и нанасял удари с нож в тялото му. Красимир викал: “Какво съм ти направил, брат, аз не съм те издал на полицията.”  

Жената се опитала да спре нападателя, като хванала ножа за острието, но не успяла. Хвърлила два стола по него, за да го удари, но без резултат. В един момент, когато Марио видял как тялото на приятеля му се отпуска, започнал да нанася удари с ножа и по себе си. Първоначално си причинил повърхностни наранявания, а

накрая забил

ножа в горната

част на шията

си. Нанесъл си

общо 8 рани

През това време майката изпаднала в шок, но се обадила на съседката Катерина, за да вика помощ. За минути пристигнали полицаи и медицински екип.

Открили в кухнята окървавен и мъртъв Красимир, а до краката му лежал по гръб Марио със забит нож в шията.

Раненият веднага е транспортиран до реанимацията на болницата в Гоце Делчев. Само благодарение на бързата и професионална медицинска помощ той е спасен. От шията му е изваден ножът, направена му е операция на корема и са обработени останалите рани.

Съдебномедицинска експертиза на трупа показала, че са били нанесени 97 прободно-порезни наранявания. Смъртта му се дължи на остра кръвозагуба от удари с нож, проникващи в гръдната и коремната кухина, както и на вътрешните органи - сърце, бял дроб, меки тъкани и кръвоносни съдове на шията и коремните органи. Експертиза показала, че в кръвта на починалия има 2,87 промила алкохол, а в кръвта на Марио - 0,57 промила. Няма наркотици или психоактивни медикаменти, които според близките му той е трябвало да пие.

Девет дни след

убийството

Марио е изписан

от болницата и

влиза в ареста

Преди дни бе и разпоредителното заседание по делото на окръжния съд в Благоевград. Метушев е обвинен за умишлено убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Съдът обаче откри съществен процесуален пропуск и върна делото отново на прокуратурата.

Двамата адвокати на Метушев - Иво Найденов и Пенко Ненов, настояха за връщането.  

“Има иззети като веществени доказателства 2 ножа, на които не е направена ДНК и дактилоскопска експертиза. От нея може да се разбере дали човек от къщата има нещо общо с тях.

Настояваме и за втора съдебно психиатрична и психологична експертиза на Метушев. Искаме справка от НИМХ какво е било времето на 15 юни. Настояваме за справка какво дело е водено срещу пострадалия в Русенския районен съд, имал ли е някаква мярка за неотклонение и дали е бил обявен за издирване”, каза адвокат Найденов.

Първата психологична и психиатрична експертиза на обвинения е категорична, че той няма психично заболяване, не е бил в състояние на силно раздразнение или физиологичен афект. Близките му обаче допускат, че той е бил точно в такова неконтролируемо психично състояние и заради това е извършил зверското убийство, а след това поискал да се самоубие. Не е ясно, ако се стигне до нова експертиза, дали няма да се окаже, че наистина той е бил в неадекватно състояние.

Прокурор Ирина Аспарухова обясни, че не е направена експертиза на двата ножа, защото съдебният лекар категорично е казал с кой нож е извършено убийството. Вторият нож се оказа, че е намерен в двора на къщата. По наша информация той е малък и бил изхвърлен от майката на Красимир - Надежда. Тя направила това още преди да се разиграе кървавата драма.

Съседката Катерина ѝ казала да хвърли нож през прозореца, за да “спре лошото време и градушката”, каквото поверие имало. И заради това защитата поиска справка за метеорологичните условия по това време в града и да се провери за отпечатъци ножът.

Наша проверка установи, че

срещу Красимир

е водено дело

за продажба и

държане на

акцизни стоки

без бандерол

Имало е заседание през май, но заради неявяване на адвокат е било отложено за 28 юни.

“Да, срещу починалия имаше дело в Русе, но то няма никакво отношение към убийството”, категорична е адвокат Албина Анева, която представлява майката на Красимир - Надежда, брат му Румен и майката на 10-годишното му дете Румяна Караджова. Тримата наследници поискаха общо 900 хил. лв. кръвнина от обвиняемия.

“За 25 г. стаж като адвокат за първи път се сблъсквам с толкова зловещо убийство. Това е едно от най-тежките ми дела, защото майката е свидетел на убийството на сина си и е била безпомощна.

Опитала е да направи нещо, но е било невъзможно. Тя е възрастна жена, болна е, хвърляла е столове, но не е силна и не е успяла да спаси сина си. Делото ме потресе точно заради майката. Имала съм над 20 дела за убийства, братоубийства, но с такава жестокост не съм се сблъсквала. Трагедията е страшна - да не можеш да помогнеш на детето си, да си безсилен”, каза адвокат Анева.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.