Сергей Лавров за руския вестник "Труд": Войната в Сирия приключи

https://mreja.bg/jalto/sergey-lavrov-za-ruskiya-vestnik-trud-voynata-v-siriya-priklyuchi/64729 Mreja.bg
Сергей Лавров за руския вестник "Труд": Войната в Сирия приключи


Ситуацията в Сирия се връща в мирното русло - там са останали само отделни огнища на напрежение. Това заявява външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю за руския в. "Труд", предава БТА.

"Войната в Сирия наистина приключи. Страната постепенно се връща към нормалния, мирен живот. Отделни огнища на напрежение все още има само в територии извън контрола на сирийското правителство като Идлиб и източния бряг на р. Ефрат", посочва Лавров, чието интервю цитира ТАСС.

При това положение днес е най-важно "да се предостави на Сирия комплексно хуманитарно съдействие и да се придвижи напред политическият процес, целящ уреждане на кризата, за постигане на сигурна и трайна стабилизация в страната, а също и в близкоизточния регион като цяло".

Според Москва формирането и задействането на комитет, който да разработи конституционна реформа, ще са важен етап в осъществяването на този "политически процес, воден и реализиран от самите сирийци със съдействието на ООН". Това "ще позволи на страните в Сирия - правителството и опозицията, за пръв път да започнат пряк диалог за бъдещето на страната си", добавя първият дипломат на Русия.

Лавров обръща внимание, че федерацията придава голямо значение на редовните контакти и с Дамаск, и с опозицията, отправяйки призив да се гарантира максимално широко представителство на всички групи от сирийското общество в политическия процес. "Опозиционерите могат и трябва да дадат свой конструктивен принос в процеса на комплексното политическо уреждане, както предвижда резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН", подчертава той.

Като цяло Русия се обявява за възстановяване на суверенна, териториално цялостна Сирия, за възможно по-скорошно преодоляване на последиците от развихрянето на тероризма, връщане на всички сирийци в родината, а на самата страна - в "арабското семейство", което ще е залог за гарантиране на сигурност и стабилност в Близкия изток", добавя Сергей Лавров пред "Труд".

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.