Съвременни индустриални зони за селско стопанство помагат за възраждане на селата в провинция Гуандун

https://mreja.bg/jalto/savremenni-industrialni-zoni-za-selsko-stopanstvo-pomagat-za-vazrazhdane-na-selata-v-provinciya-guandun/57046 Mreja.bg
Съвременни индустриални зони за селско стопанство помагат за възраждане на селата в провинция Гуандун


През юли оризищата в община Хуейчън, недалеч от град Хуейджоу в провинция Гуанджоу, приличат на жълто-зелен килим. Скоро настъпва време за жътва. Един от земеделските стопани там – Чън Юнпън казва, че през тази година очаква реколтата да бъде около 4500 килограма от хектар и това го радва.

Чън работи с компанията „Хайна" в индустриалната зона на Хуейчън и заедно с жена си обработват над 20 хектара земя. Годишните му приходи са повече от 100 000 юана, повече отколкото, когато е работил в големите градове. „Преди бяхме бедни. В момента децата имат семейства и собствени домове", казва той, цитиран от "Радио Китай".

Ли Уейтин от село Уанлу близо до индустриалната зона, също работи с компанията „Хайна", след като години наред и той като Чън е бил в големия град. Върнал се е на село, за да се грижи за децата си. От „Хайна" му предложили да развъжда риба в оризищата на компанията и в момента той се грижи за около 300 000 риби на площ от 40 хектара. Ли Уейтин обяснява, че компанията поема разходите по отглеждането на рибите, а той получава 5000 юана месечна заплата плюс 20% от печалбата при продажбата. По думите на мъжа, преди се е занимавал само със земеделие, но е било много трудно и не е изкарвал много. В момента обаче чувства живота си сигурен. Семейството му има кола. Според Ли Уейтин всичко това се дължи на съвременно управление на компанията.

„Харесва ми начина на управление. Оризищата не остават свободни. След като съберем реколтата пускаме вода и отглеждаме риби. През зимата, след есенната реколта, процесът се повтаря", казва той.

Моделът, за който говори Ли представлява комплексно използване на оризищата от компанията „Хайна", при който се съчетава отглеждането на ориз и риба. Освен икономически ефект, той е от полза и за околната среда, тъй като развива биоразнообразието и оформя самоподдържаща се екосистема. В базата на компанията се отглеждат и нарове, под които гнездят патици и гъски, помагайки за очистването от трева и естественото наторяване на почвата.

Президентът на компанията Джун Джънфан обяснява, че новият модел за отглеждане на ориз, заедно с риби, и на плодови дървета с патици и гъски до голяма степен повишава икономическата ефективност. Продукцията от едно му (666 квадратни метра) достига 10 000 юана. В сравнение с предишния модел печалбата е два пъти по-висока.

„Преди се стремяхме към високи добиви на ориз. В момента контролираме производството в рамките на 350 килограма от едно му. Цената е около 6 юана за килограм. В годината има две реколти. Отглеждането на риба е по-доходоносно – от едно му вадим по 100 килограма, които ловим три пъти годишно. Цената е не по-малко от 40 юана за килограм живо тегло. Около оризищата има плодови дървета. Така за една година печалбата ни е доста висока", казва Джуна Джънфан.

Според него, в сравнение с традиционния начин за отглеждане на земеделски култури, в съвременното земеделие е изключително важна подкрепата на науката и технологиите. От дълги години „Хайна" си сътрудничи с научно-изследователски институти по селското стопанство. През 2017 г. компанията създаде свое научно-изследователско звено.

Директорът на Академията за селското стопанство Лу Хуаджун е член на експертната група на компанията. Той казва: „Сътрудничим си с няколко научно-изследователски институции, например Гуандунския институт за аграрни науки, Аграрния университет „Хуанан", Университета „Сун Ят-сен", Института за почви в Нанкин. Технолози и учени от различни места имат контакти с компанията „Хайна". Тя също така създаде свой изследователски център, в който работят качествени експерти. Разработените от нас нови технологии и нови сортове могат да се прилагат от компанията". Лу Хуаджун добавя, че научно-технологичната същност на съвременното селско стопанство се отразява не само в разработване на нови сортове и модели за отглеждане на култури и животновъдството, но и в подобряване на индустриална верига.

„Индустриалната зона за съвременно селско стопанство се стреми към интеграция на цялата верига на стойността. Първичната индустрия е отглеждането. С наша помощ „Хайна" овладява модел за високоефективно производство на естествен ориз. Вторичната индустрия е преработката. Оризът се използва комплексно. Компанията произвежда например оризово мляко и брашно. Ние ги подпомагаме в използването на оризови трици. Третичната индустрия съчетава земеделието с туризма. Оризищата се превръщат в паркове, където много хора отиват на екскурзия. Там те могат да се докоснат до производствения процес, а това е един вид популяризиране на научни знания. Така те виждат натуралния ин начин за отглеждане на култури и вярват в тяхното качество", казва още Лу Хуаджун.

От ноември 2017 г. компанията „Хайна" започна да развива земеделски туризъм. В опитната зона посетителите могат да видят как се разсажда ориз, съвременни земеделски машини, отглеждане на риба в оризищата, биологично предотвратяване на вредители и други дейности. Също така се предлагат туристически проекти за бране на плодове, къмпингуване и други. До момента оризищата на „Хайна" са посетени от 300 000 туристи. Ръководителят на един от образователните лагери Уан Циншан споделя: „В момента много деца не знаят откъде идва ориза в трапезата им. Тук ние им организираме занимания по засаждане, така че да почувстват аромата на почвата и развият интерес към земеделския труд".

Индустриалната зона в община Хуейчън е само малка част от този бизнес модел. Провинция Гуандун гледа на съвременните индустриални зони за селското стопанство като на важно средство за възраждане на селата. През 2018 г. стартира план за създаване на такива зони и в рамките на три години техният брой трябва да достигне 150. Към момента е приключило планирането на 100 зони. Властите се надяват чрез тях да се реализира стратегията за възраждане на селата и да се ориентира селското стопанство към по-висококачествено развитие.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.