Съученици на децата, пострадали на бул. "Вапцаров", със своя версия за инцидента

https://mreja.bg/jalto/sauchenici-na-decata-postradali-na-bul-vapcarov-sas-svoya-versiya-za-incidenta/75281 Mreja.bg
Съученици на децата, пострадали на бул. "Вапцаров", със своя версия за инцидента


Нова версия за катастрофата в петък на бул. Вапцаров в София, при която загина едно момиче, а друго беше ранено. Тяхна съученичка твърди, че те са пресекли пешеходната пътека на зелено.

Във фаталната петъчна вечер джип помете две момичета. Тогава, както и сега, пешеходната пътека е потънала в мрак. Няма хоризонтална рамка със светофари над платното, които да се виждат отдалеч, а дупката между мантинелата и предпазната ограда, от където шофьорът причинил инцидента, твърди, че са излезли децата, все още стои необезопасено. Оказва се обаче, че има и друга версия за касатрофата. Има и редица пропуски при обезопасяването и на други столични кръстовище. Вижте.

От столичната община заявиха за БНТ, че разделителния остров на бул. Вапцаров ще бъде изцяло преграден с ограда. Ще бъде монтирано осветление на пешеходната пътека, а ако се наложи ще бъде преместена и спирката на градския транспорт.

В 13 часа днес булевард Никола Вапцаров притихна. Съученици, приятели, учители и родители дойдоха, за да оставят цветя и да запалят свещ на мястото където в петък 13-годишно момиче загуби живота си, а друго 14-годишно бе ранено.

Версията, че децата внезапно са излезли на платното през дупка между мантинелата и предпазната ограда бе опровергана от тяхна съученичка, присъствала на инцидента.

"Минаха през пешеходната пътека, а не през дупката, както твърдят те. Шофьорът, неговото изказване въобще не беше вярно. Истината е, че аз бях точно зад тях. Светна зеленият светофар. Имаше две спрели коли в другите две ленти и те тръгнаха, и колата мина пред тях и спря след дупката. И върна. Просто момичетата излетяха, когато това се случи това нещо", сподели съученичка.

Според директора на математическата гимназия -Ивайло Ушагелов, най-важното е децата безболезнено да преодолеят загубата на своята съученичка.

"Ние сме предприели необходимите действия. Психолозите са в училище и работят с децата", заяви още Ушагелов.

А родителите поискаха незабавни мерки за обезопасяване на пешеходната пътека.

"Общината трябва да вземе мерки, спешни, тук да бъде поставена една плътна ограда, светлината пред такива пешеходни пътеки е много важна. Както виждате тука, никъде няма осветление. Вечерно време е тъмно, като в рог", каза Виктор Тотев, който е родител. 

"Какво би могло да се направи, според мен, или подлез или надлез.Евентуално един "спящ" полицай", заяви Сава Попсавов, който също е родител.

От Института по пътна безопасност твърдят, че в столицата почти няма безопасни кръстовища и отправиха конкретни препоръки към общината.

"Да създаде звено за пътна безопасност, да започнат да се извършват инспекции на всички уязвими места в града, да се прави одит на всички проекти, свързани с пътната безопасност. Очакваме кметът на гр. София да изпълни своите обещания. Почти няма кръстовище без дефицити за пътна безопасност - маркировката и знаците не отговарят на организацията на движението. Категорично го заявяваме", каза инж. д-р Богдан Милчев - Институт за пътна безопасност.

Според инж. Богданов, пътната полиция също не изпълнява своите ангажименти.

"Пътна полиция също има ангажимент по контрола на пътната инфраструктура. пътна полиция може да пише на ден по 100 акта на кметовете на съответните градове затова, че те не са си уредили организацията на движение по пътищата. И във всичките катастрофи, които се случиха през последните дни, ние констатираме проблеми с маркировката, с указателните табели, с парапетите", допълни той.

От КАТ съобщиха за БНТ, че и в момента налагат санкции на Столичната община за неизпълнени мерки за пътна безопасност.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.