Сараево не позволява гей парад

https://mreja.bg/jalto/saraevo-ne-pozvolyava-gey-parad/58604 Mreja.bg
Сараево не позволява гей парад


Управляваща партия в кантон Сараево призова днес организаторите на гей парад, планиран за 8 септември в босненската столица, да се откажат от проявата заради съображения за сигурност, предават АФП и БТА.

Става дума за първи парад на гордостта в Сараево, където участници в гей фестивал бяха нападнати през 2008 г. и 2014 г. от радикални ислямисти и хулигани.

Организаторите смятат, че оттогава насам атмосферата се е подобрила.

Дясноцентристката партия "Народ и справедливост" - един от стълбовете на кантоналното правителство, посочва в съобщение, че много голяма част от жителите на Сараево са срещу парада, тъй като той противоречи на традиционните ценности и на техните религиозни чувства.

Ние сме за правовата държава, толерантността и съжителството на всички различия, но сме против организацията на демонстрации, които няма да подобрят, а могат, обратното, да влошат ситуацията със сигурността в Сараево, посочи в съобщение Ибрахим Керла, отговорен представител на партията.

Сараево е последната столица в Западните Балкани, която все още не е организирала парад на гордостта. Осемдесет процента от общо 340 000 жители на Сараево са мюсюлмани.

След новината за гей парада през април основната босненска мюсюлманска политическа партия /Партия на демократичното действие, опозиционна в кантона - бел.АФП/ веднага призова организаторите и кантоналните власти да се откажат от проявата.

Депутатка от тази партия в кантоналния парламент - Самра Чосович Хайдаревич, написа в социалните мрежи, че желае "подобни хора да бъдат изолирани и поставени възможно най-далаче от нашите деца и от нашето общество".

Тези думи бяха остро критикувани от комисаря по правата на човека на Съвета на Европа.

Но редица известни личности, творци, интелектуалци и писатели публично подкрепиха организирането на парада.

Кантонът Сараево се управлява след изборите през октомври 2018 г. от правителство, съставено от различни в идеологическо отношение партии.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.