Само в Бургас 50 млади се борят за 1 учителско място. В държавата - криза

https://mreja.bg/jalto/samo-v-burgas-50-mladi-se-boryat-za-1-uchitelsko-myasto-v-darzhavata-kriza/57686 Mreja.bg
Само в Бургас 50 млади се борят за 1 учителско място. В държавата - криза


В София най-дефицитни са началните педагози,

тъй като се премина на целодневен режим

В страната няма кой да преподава както

математика, английски и физика, така и физическо

Анализ показал, че децата са с по-слаби резултати

на матурите, ако са готвени от пенсионери

В България има стотици свободни места за учители - начални, по математика, английски език, физика...

Единствено в Бургас 50 млади се борят за 1 учителско място. Този изненадващ резултат е показала кампанията на Регионалния инспекторат по образованието в Бургас за подмладяване на педагозите в града.

През юли шефката на образователния инспекторат инж. Виолета Илиева е предприела решителни мерки за подмладяване на педагозите, след като проучване в атестациите на преподавателите показало, че децата, които се обучават от прекалено възрастни учители, дават по-слаби резултати при матурите.

Проверка открила

дори учители на

74 години!

Само от началото на лятната ваканция в Бургас са обявени конкурси за 100 места за учители - нечувана бройка за града. Търсят се преподаватели по всички предмети.

В началото на юли Илиева събира училищните директори и ги моли да прекратят договорите на навършилите пенсионна възраст. Неочаквано раздялата с толкова много учители не предизвиква криза. Напротив, напливът е изключително голям и се случва за една позиция да се борят по 40-50 млади кандидати. Обяснението е, че в Бургас има 2 университета и учителски институт, които всяка година произвеждат млади учители.

“Ако сега не уловим вълната от млади кадри, които излизат от университетите, след година-две те ще бъдат засмукани в други сфери”, обясни Илиева пред “24 часа”. Освен в Бургас, и в Пловдив не очакват криза за учители.

“Имаме и университет, който подготвя кадри.

Не мога да говоря за криза, а и се надявам да няма такава,

защото всяка година сме се справяли”, обясни шефката на пловдивския образователен инспекторат Иванка Киркова. Тя прави уговорката, че активната кампания за нови преподаватели сега започва и в началото на септември ще е ясно дали има недостиг на учители.

Над 700 свободни работни места за учители са обявени в София

през юли от Регионалното управление на образованието в София. Работните места за пълни щатове са 690. Това съобщи шефката на образователното управление Ваня Кастрева.

Най-голямо търсене има за начални учители - 87 свободни места, на второ място са учителите по математика - 66 места, а на трето - учителите по чужди езици. Само по английски се търсят 59 учители. В детските градини вакантните места са 57. След тях са учителите по български език и литература и по информационни технологии.

Според Кастрева картината на липсващите педагози е идентична през последните години. Запазва се и профилът им по предмети.

“С въвеждането на целодневна организация на учебния ден в последните години се търсят много начални учители.”, обяснява причината за сериозния дефицит Кастрева.

Учителите по математика и информационни технологии, както и по чужди езици, имат възможност да търсят друго професионално поприще и за тях има по-голям глад. И столицата има политика за привличане на млади учители, но тук всеки българин има повече възможности за добре платена кариера в сравнение с Бургас или Пловдив.

Минималната учителска заплата е 920 лв., а средната брутна е около 1300 лв.

Учителите в

София са

около 19 000

Процентът на педагозите в пенсионна възраст е под 1 процент, но това е динамична величина.

Миналата година учителите над 60-годишна възраст в София били 932. Учениците - 135 000.

За разлика от Бургас и Пловдив, и във Варна и областта стоят незаети 70 места за учители.

Освен за специализирани преподаватели по солфеж, рисуване, народно пеене, пиано, най-голям недостиг има на преподаватели по английски на различни нива - от начални класове до гимназиален курс.

Само по английски във Варна се търсят 18 учители. И в Кърджалийско най-сериозен е недостигът на учители по западни езици и по математика и информатика. През последните години в региона се усеща

дефицит и на учители в детските градини

Недостигът е предимно за училищата в малките населени места. В градовете вакантните места се заемали по-бързо.

В Благоевград най-много учители се търсят в двете професионални гимназии - по механизация на селското стопанство и транспорт в Разлог. Там се търсят учители по български език и литература, физика, двигатели с вътрешно горене, теоретично обучение по специализирани предмети и др.

 

1600 лв. става заплатата, за да привлекат преподаватели

920 лв. е в момента минималната основна, а към нея има добавки -

за иновации, за работа с деца със затруднения и за натоварване

ЯРОСЛАВА ПРОХАЗКОВА

В опит да привлече повече млади хора към учителската професия правителството вече два пъти увеличи заплатите на преподавателите.

Първото увеличение бе с 15% през 2018 г., а тази година възнагражденията бяха вдигнати с 20% по настояване на просветния министър Красимир Вълчев. 

От началото на 2019 г. минималната основна работна заплата на учител е 920 лв. На старши учител е 955 лв., а на главен учител 1005 лв. На заместник-директор е 1065 лв. На директор е стигнала 1140 лв.

Директорите имат право според възможностите на бюджета да определят и над тези суми. Те се влияят от класа прослужено време, от придобитата квалификационна степен. На много места средната работна заплата е 1200 лв., показват данните на образователното министерство.

Допълнително над основната си заплата учителите получават добавки за натоварване, работа с деца със затруднения, внедряване на иновации и пр.

В София има училища, в които увеличението на заплатите, които реално получават преподавателите, гони 50% спрямо 2017 г.

Идеята на правителството е до края на мандата заплатите да се удвоят спрямо 2017 г. Това означава, че средната основна заплата на преподавател ще е в диапазона 1600-1700 лв. на месец.

Учителите получават и като бонус една заплата годишно, но разделена на 3 плащания - на Коледа, 15 септември и 24 май. Това е допълнително трудово вънаграждение.

Освен това директорът може да реши да награди еднократно учителите, ако те са били особено активни около матурите, изпитите след 7-и клас или техните ученици са завоювали награди в различни състезания.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.