Съмнения за ново огнище на африканска чума край Свищов, чакат се резултати от БАБХ

https://mreja.bg/jalto/samneniya-za-novo-ognishte-na-afrikanska-chuma-kray-svishtov-chakat-se-rezultati-ot-babh/57486 Mreja.bg
Съмнения за ново огнище на африканска чума край Свищов, чакат се резултати от БАБХ


Две нови огнища на африканската чума край Русе и Силистра – в лично стопанство и в индустриална ферма. Съмнения има за още едно огнище – край Свищов, информира Би Ти Ви.

Първите проби от животните там са дали положителни резултати. В комплекса се отглеждат 17 хил. прасета.

Кметът на Свищов Генчо Генчев заяви, че първата проба е неофициална. „Пробата е направена в частна лаборатория, очаква се официално да бъде обявена от БАБХ. Умрели животни в свинекомомплекса няма, а са изпратени пробите контролно, за да се види дали има наличие на африканска чума”, каза Гечев.

Достъпът до свинекомплекса в село Българско Сливово е напълно ограничен. Преминаването се регулира от полиция – те следят работниците от фермата и проверяват багажниците на автомобилите им за нерегламентирано изнасяне на

месо.

„Мерките на територията на Община Свищов са още от миналата година – изграждане на дезинфекционни площадки на пътя към свинекомплекса, ограничен е пропускателният режим към фермата”, посочи Гечев и каза още, че няма домашни животни, които да се отглеждат в близост до свинефермата.

По думите на кмета на Свищов, въпреки взетите мерки – човешкият фактор е повлиял за разпространението на заразата. Управителят на свинекомплекса в Българско Сливово отказва коментар, докато не се излезе и втората проба от Националната референтна лаборатория.

Открити са и заразени диви прасета в Южна България.Властите в шест области призоваха стопаните да убият животните си до 2 август.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.