Русия и Китай с вето за резолюции на ООН за хуманитарна помощ за Сирия

https://mreja.bg/jalto/rusiya-i-kitay-s-veto-za-rezolyucii-na-oon-za-humanitarna-pomosht-za-siriya/75832 Mreja.bg
Русия и Китай с вето за резолюции на ООН за хуманитарна помощ за Сирия


Русия и Китай наложиха вето в Съвета за сигурност на ООН на проект на резолюция на Германия, Белгия и Кувейт, целяща да удължи с една година трансграничната хуманитарна помощ на ООН за 4 милиона сирийци, която Москва иска да намали драстично, предадoха Франс прес и БТА.

Останалите тринадесет членове на Съвета за сигурност гласуваха в подкрепа на текста. Това е14-ото вето, наложено от Русия на резолюция на Съвета за сигурност, свързана със Сирия, от началото на конфликта през 2011 г. и второто руско вето в рамките на четири месеца на текст с хуманитарно значение за близкоизточната страна.

Трансграничната помощ трябваше да бъде осигурявана през пропускателен пункт от Ирак, допълва Ройтерс.

Малко след това гласуване в Съвета за сигурност бе подложена за гласуване още една резолюция по въпроса. Този път тя беше внесена от Русия и целеше да се удължи разрешението за трангранични хуманитарни доставки за Сирия, но през два пункта от Турция, предаде Ройтерс.

В подкрепа на проекта гласуваха 5 страни членки на Съвета за сигурност, а 6 бяха против. Четири страни се въздържаха. За да мине, резолюцията се нуждаеше от 9 гласа в нейна подкрепа и нито едно вето от постоянните членки.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.