Русия е готова да бъде гарант по сделка за мир между САЩ и талибаните

https://mreja.bg/jalto/rusiya-e-gotova-da-bade-garant-po-sdelka-za-mir-mezhdu-sasht-i-talibanite/58924 Mreja.bg
Русия е готова да бъде гарант по сделка за мир между САЩ и талибаните


Русия е готова да бъде гарант на всяка сделка за мир в Афганистан, договорена между САЩ и талибаните, заяви руското външно министерство днес, предаде Ройтерс.

По-рано днес талибаните казаха, че са близо до постигане на споразумение с американски представители, според което американските сили ще се изтеглят от Афганистан в замяна на обещание от талибаните, че страната няма да се превърне в убежище за международния тероризъм, предава БТА.

"Руската страна е готова да бъде трета страна в подписването на сделката или да бъде гарант на това как сделката между САЩ и талибанското движение ще се прилага, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от руската агенция ТАСС.

Преговорите между САЩ и талибаните се провеждат в катарската столица Доха от края на миналата година. Около 14 000 американски военни остават в Афганистан да обучават или консултират афганистанските сили и да извършват операции срещу бунтовниците. НАТО има в Афганистан мисия, наброяваща 17 000 души, които оказват подкрепа на афганистанските сили.

Русия, която беше част от СССР, води 10-годишна война в Афганистан през 80-те години на миналия век и активно подкрепя усилията за намиране на мирно решение на конфликта в страната.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.