Русия да не чества окупацията на България от СССР, поиска Външно (Обзор)

https://mreja.bg/jalto/rusiya-da-ne-chestva-okupaciyata-na-balgariya-ot-sssr-poiska-vanshno-obzor/63781 Mreja.bg
Русия да не чества окупацията на България от СССР, поиска Външно (Обзор)


Невиждано острата позиция е по повод на изложба за 9 септември, посолството се учуди

Остра позиция, с която призовава руското посолство в България да не заема съмнителната историческа теза за “освобождение” на България от нацизма и да не участва в чествания на тази дата разпространи във вторник Министерството на външните работи на България.

Тя е по повод организирана от руското посолство изложба “75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма”.

“Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави”, се казва в позицията на ведомството на Екатерина Захариева.

“От гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България”, припомнят от Външно. Позицията на България е, че страната е била окупирана и последиците от тази окупация са продължи 45 години тоталитарен режим.

Късно привечер от руското посолство пуснаха своя позиция през страницата си във фейсбук.

“Изложбата към 75-а годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма, която на 9 септември ще представим в нашия културно-информационен център, е подготвена със съдействието на Руското историческо дружество и е насочена изключително към запознаване на българското общество с материали от фондовете на руски архиви. Много от тези документи бяха досега непубликувани или неотдавна разсекретени и разказват за решаващата роля на Червената армия в избавление на човечеството от фашистката чума.

Тази изложба няма нищо общо нито с днешния български вътрешнополитически дебат, нито с отделни политически сили, затова до известна степен сме учудени от това, че може да се правят каквито и да било официални заявления преди запознаване със самата експозиция”, гласи отговорът от дипломатическата мисия.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.