Румънски вестник: Тотална война в управляващата коалиция

https://mreja.bg/jalto/rumanski-vestnik-totalna-voyna-v-upravlyavashtata-koaliciya/58443 Mreja.bg
Румънски вестник: Тотална война в управляващата коалиция


Премиерът Виорика Дънчила и лидерът на коалиционния й партньор АЛДЕ Калин Попеску Таричану са разговаряли вчера повече от два часа за съдбата на управляващата коалиция, като следващата седмица предстои да се състои нова дискусия по темата, съобщава в. "Гъндул".

Социалдемократическата партия (СДП) заяви, че разговорите са визирали свободните длъжности в правителството и извънредната парламентарна сесия, която ще бъде свикана в периода 26-30 август по искане на опозицията, предава БТА.

В съобщението на управляващата партия се уточнява, че в рамките на тази извънредна сесия управляващата коалиция ще отхвърли проектозакон за амнистията и помилването. Става въпрос за спорен проектозакон, иницииран от бившия правосъден министър Флорин Йордаке през 2017 г., който беше приет с мълчаливо съгласие от Сената и в момента се намира в Камарата на депутатите, отбелязват изданията.

"Тотална война в управляващата коалиция", пише в. "Ромъния либера", като подчертава, че разривът между СДП и АЛДЕ вече не може да бъде прикриван, а лидерите на по-малкия коалиционен партньор са засилили атаките по адрес на премиера.

Според изданието представителите на АЛДЕ са недоволни от факта, че Виорика Дънила е започнала да преговаря с Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) и партия Про Румъния на бившия премиер Виктор Понта. Местни лидери на формацията, ръководена от Таричану, твърдят, че СДП използва "двоен език" по отношение на управляващата коалиция, тъй като от една страна премиерът Дънчила казва, че иска АЛДЕ да остане в управлението, а от друга страна води преговори за нова парламентарна формула.

Източници от АЛДЕ твърдят, че Калин Попеску Таричану ще вземе решение през септември дали да напусне управляващата коалиция. Във визията на АЛДЕ "едно добро управление предполага реформа на държавните институции, нова управленска програма, както и преструктуриране на правителствения екип".

Изправена пред перспективата да загуби гласовете на АЛДЕ Виорика Дънчила се опитва да получи подкрепа от ДСУР или Про Румъния, но засега получава само откази, отбелязва "Ромъния либера".

В. "Адевърул" съобщава, че от днес около 600 000 румънци, които са плащали здравни осигуровки в периода 2015-2017 г., могат да си поискат парите обратно, а правителството трябва да върне над 1 милиард леи, след като през май властите решиха да премахнат вноските за здравно осигуряване за физически лица с доходи под минималната брутна заплата за страната, получени в периода 1 юли 2015 г. - 31 декември 2017 г.

По този начин румънците, които в този период са имали ниски доходи и са плащали здравни осигуровки, могат да си получат парите обратно. Стойността на общата сума, която Националната агенция за данъчна администрация трябва да върне на гражданите, възлиза на 1,035 милиарда леи (430 милиона лева), уточнява "Адевърул".

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.