Румънски депутат: Единствено решение на политическата криза са предсрочни избори

https://mreja.bg/jalto/rumanski-deputat-edinstveno-reshenie-na-politicheskata-kriza-sa-predsrochni-izbori/64779 Mreja.bg
Румънски депутат: Единствено решение на политическата криза са предсрочни избори


Единственото демократично решение на сегашната политическа криза са предсрочните избори, смята Дан Барна, лидер на опозиционния Съюз за спасение на Румъния, предаде агенция Аджерпрес.

Барна написа в профила си във Фейсбук, че президентът Клаус Йоханис е дал три пъти шанс на Социалдемократическата партия (СДП) да управлява Румъния и три пъти СДП се е проваляла. "Сега управлението е блокирано, защото СДП се е вкопчила във властта, а президентът няма какво да прави с тях", коментира Дан Барна, предава БТА.

Лидерът на партия Съюз за спасение на Румъния, която е третата по големина парламентарна сила, припомни, че миналата година 230 000 души са напуснали страната.

"Половината от младите хора искат да заминат. Намаляваме като общество и сме длъжни да говорим за този проблем и за решенията сега. А ние говорим кого още е купила Дънчила от пазара на парламентаристи. Намираме се в криза и спешно се нуждаем от солидно и компетентно управление. Имаме нужда от избори", написа във Фейсбук Дан Барна.

След изборите в края на 2016 г., на които СДП спечели мнозинство, се смениха три правителства. В края на август т.г. по-малкият коалиционен партньор Алианс на либералите и демократите напусна коалицията със социалдемократите. Въпреки това СДП опитва да привлече към себе си недоволни членове на АЛДЕ. Тази седмица за нов председател на Сената бе избран представителят на АЛДЕ Теодор Мелешкану, който бе предложен и подкрепен от СДП. Премиерът Дънчила предложи трима членове на АЛДЕ за нови министри. Лидерът на АЛДЕ Калин Попеску Таричану предупреди, че всеки член на партията, приел да влезе в правителството на Дънчила, ще бъде изключен незабавно. Същото се отнася и за новия председател на Сената Теодор Мелешкану.

Президентът Клаус Йоханис отхвърли вчера поредните предложения на Дънчила за промени в правителството и я призова да се яви с новия състав на кабинета в парламента. След поредния отказ на Йоханис Дънчила сезира Конституционния съд, който следва да се произнесе на 18 септември.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.