Румъния замразява заплатите на държавни служители

https://mreja.bg/jalto/rumaniya-zamrazyava-zaplatite-na-darzhavni-sluzhiteli/74472 Mreja.bg
Румъния замразява заплатите на държавни служители


Румънският премиер Лудовик Орбан заяви, че възнагражденията на лицата, заемащи висши държавни длъжности, ще бъдат замразени, за да не нараснат с предстоящото увеличение на минималната работна заплата, предаде агенция Аджерпрес.

Новото румънско правителство си е поставило за цел да намали бюджетните разходи и замразяването на заплатите на висшите държавни чиновници е една от планираните мерки. Правителството на Национално-либералната партия, което встъпи в длъжност в началото на ноември, одобри актуализация на бюджета за тази година, в която дефицитът е изчислен на 4,3 процента от брутния вътрешен продукт. Европейската комисия отдавна предупреждава Румъния за нарастването на бюджетния дефицит заради увеличенията на заплати и пенсии, предава БТА.

"Знаете много добре, че приходите, възнагражденията на онези, които заемат държавни длъжности, се определят съобразно минималната работна заплата", посочи Лудовик Орбан и допълни, че за да останат тези заплати в досегашния си размер, ще бъдат приети съответните нормативни актове.

Румънският премиер каза още, че планира оптимизиране на организационната структура на министерствата, тъй като някои от тях са "свръхпренаселени".

"Всички раздути структури ще бъдат реорганизирани и това може да доведе до напускане на системата от някои служители", каза премиерът. Той припомни, че на 1 януари 2017 г., по време на управлението на Социалдемократическата партия (СДП), са били назначени над 60 000 нови държавни служители, от които мнозина не са преминали нормалните етапи в процеса на назначаване, а "просто са били вкарани в системата през задната врата".

Лудовик Орбан припомни шега, която се разпространява в румънския парламент: че министерството на развитието е обезлюдило окръг Телеорман.

От този окръг е бившият лидер на СДП Ливиу Драгня, както и бившата премиерка Виорика Дънчила.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.