"Роскосмос": Русия е готова да споделя космическите технологии с Турция

https://mreja.bg/jalto/roskosmos-rusiya-e-gotova-da-spodelya-kosmicheskite-tehnologii-s-turciya/58826 Mreja.bg
"Роскосмос": Русия е готова да споделя
космическите технологии с Турция


Генералният директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин днес съобщи, че Русия е готова да споделя космическите технологии с Турция, предаде ТАСС.

Логично е, че подобни партньорски отношения трябва да се развиват в сферата на усвояването на космическото пространство. Турция е страна с подобни амбиции. Русия е страна с амбиции и с технологии. Готови сме да ги споделяме с нашите турски колеги, вече обсъдихме различни варианти за сътрудничество, каза Рогозин пред журналисти на авиосалона МАКС, предава БТА.

Имаме всички основания да говорим за възможност за подготовка на турски космонавти, каза директорът на "Роскосмос".

Рогозин предложи днес на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да бъде изпратен турски астронавт в международната космическа станция.

През май 2018 г. Турция обяви плановете си за разработване на собствена програма за подготовка на астронавти след 2023 г. (когато ще се чества 100-годишнината от създаването на Република Турция - бел. ред.). За реализацията на този проект Анкара има намерение да похарчи около 6 милиарда долара. През октомври 2017 г. тогавашният премиер Бинали Йълдъръм обяви намеренията на властите да изградят собствена космическа станция, посочва ТАСС.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.