Рисковете от дългова криза в Китай са под контрол, смятат анализатори

https://mreja.bg/jalto/riskovete-ot-dalgova-kriza-v-kitay-sa-pod-kontrol-smyatat-analizatori/75467 Mreja.bg
Рисковете от дългова криза в Китай са под контрол, смятат анализатори


Въпросът за дълга на Китай – и по-конкретно съотношението му към БВП – привлича все повече внимание на фона на засилващия се натиск върху икономиката на страната и продължаващата търговска война със САЩ, но предвид нарастващия БВП и способността за изплащане на задълженията, потенциалните дългови рискове са под контрол, смятат местни финансови анализатори, предава "Радио Китай".

„Не е необходимо да се притесняваме от дългова криза в Китай, тъй като ниво на дълга му е средно в сравнение с останалия свят и малко под средното ниво на развитите страни", посочва Сю Гао, главен икономист на BOC International (China) Co. Въпреки спада в процента на спестявания през последните години до около 45%, той все още е два пъти по-голям от редица други страни, което означава, че Китай има достатъчен капацитет да поеме дълга си, добавя той.

Неотдавнашен доклад на Националната институция за финанси и развитие, показа, че съотношението на макро ливъридж в Китай – процентът на дълга в правителствения, за домакинствата и корпоративния сектор към общия БВП – е 7,4 процентни пункта на кумулативна база през първите три тримесечия на 2019 г. През третото тримесечие реалната икономика поддържа постоянен коефициент на ливъридж до 251,1% в сравнение с 249,5% до края на второто тримесечие. През цялата година коефициентът на макро ливъридж в Китай се очаква да нарасне с 8 до 10 процентни пункта, което би било с 2 до 4 процентни пункта по-ниско от скока, състоял се средно от 2008 до 2016 г.

Такова увеличение на коефициента на ливъридж е умерено, като има предвид настоящият приоритет за стабилизиране на икономическия растеж. Прогнозираното покачване е много по-малко от увеличението с 31 процентни пункта през 2009 г., се казва още в информацията на Националната институция за финанси и развитие.

Общият дълг на Китай е нараснал до 303% от БВП през първото тримесечие на 2019 г., в сравнение с 297% от година по-рано, сочат данните, публикувани от Института за международни финанси през юли.

Високото съотношение доведе до известни притеснения на пазарите дали дългът ще доведе до криза и ще повлияе на икономическия растеж. Според анализатори обаче, проблемите трябва да се идентифицират и решават в специфични области, като например имотната индустрия и дълговете на местните власти. „Това всъщност е структурен проблем. Реалната икономика и производствените предприятия са относително стабилни, както стана ясно от последното национално проучване на индустрията и услугите. Индустриалният сектор от второ ниво има дълг към съотношение на активите от 56 процента, което е контролируемо", обяснява Тиан Юн, заместник-директор на Пекинската асоциация за икономически операции.

Въпреки това общият дълг, дължим от компаниите за недвижими имоти, достигна 88,95 трилиона юана (12,7 трилиона долара) към края на 2018 г., според данни от ноември, и е почти еквивалентен на БВП на Китай от 90 трилиона юана.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.