Решават за освобождаването на Катица Янева при затворени врати

https://mreja.bg/jalto/reshavat-za-osvobozhdavaneto-na-katica-yaneva-pri-zatvoreni-vrati/63967 Mreja.bg
Решават за освобождаването на Катица Янева при затворени врати


Парламентарната комисия по избори и назначения ще обсъди при затворени врати доклада на Съвета на прокурорите за уволнението на специалния прокурор Катица Янева, отхвърляйки предложението обсъжданията да бъдат публични, отбелязват в редакцията на електронното издание на скопския вестник „Независен“.

Ден по-рано председателят на Комисията Илия Димовски обяви, че ще изпрати искане до новия председател до Съвета на прокурорите Ацо Колевски за разсекретяване на доклада, но искането бе отхвърлено с мотива, че Прокуратурата за преследване на организираната престъпност и корупция все още разследва случая. Води се разследване срещу специалния прокурор и поради тази причина е необходимо да се защитят правата на лицата, посочени в доклада, както и да се предотврати неправомерна намеса в процедурата, предаде "Фокус".

Тъй като материалът е класифициран, в заседанието на комисията, както обясни Димовски, ще могат да присъстват само членове на комисията, но и лица, които имат сертификат за запознаване с класифицирана информация. Решението на Комисията относно процедурата за уволнение на Янева ще се вземе с обикновено мнозинство.

Председателят на Комисията счита, че докладът, който досега е разгледан само от него и от председателя на парламента Талат Джафери, има достатъчно елементи, за да започне и приключи процедурата по уволнение на Янева.

Според Правилника за дейността на парламента, след като дебатът на комисията приключи, председателят на законодателния орган в Скопие ще трябва да свика пленарна сесия за уволнението на Янева. Окончателното решение на депутатите в крайна сметка ще трябва да бъде потвърдено от Съвета на прокурорите.

Пленарната сесия няма да обсъжда доклада на Съвета, а по-скоро доклада и заключението, приети от Комисията по избори назначения.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.