Райна Кабаиванска: Дъщеря ми все още не може да ми прости, че отсъствах

https://mreja.bg/jalto/rayna-kabaivanska-dashterya-mi-vse-oshte-ne-mozhe-da-mi-prosti-che-otsastvah/64945 Mreja.bg
Райна Кабаиванска: Дъщеря ми все още не може да ми прости, че отсъствах


Райна Кабаиванска е един от най-уникалните гласове в оперния свят на XX и XXI век. Тя даде специално интервю за bTV в навечерието на ежегодния 19-и концерт на нейния Майсторски клас в София. Преди първия учебен ден тя си спомни за училището и първия си учител.

„От първия си учител имам един невероятен спомен. Той беше сериозен човек и всъщност ме подготви за живота. Това бяха истинските учители, които не само те учат да пишеш и да четеш, но и те подготвят за живота”, смята Райна Кабаиванска. „Училището беше доста строго и най-важното – ние ходихме с престилки тогава. Според мен униформата създава и дисциплина”, допълни тя. Райна Кабаиванска е била отличничка. „Бях много пълна като дете и много ме обиждаха – казваха ми Кабадебеланска и аз много страдах. Децата са жестоки и веднага хващат слабото ти място. Въпреки това бях влязла в танцов кръжок. Аз дебеланата танцувах ръченица”, спомня си с усмивка оперната певица.

Тя ражда на 40 г., когато е във вихъра на кариерата си. Казва, че дъщеря й все още не й е простила, че е отгледана от детегледачка. „Мъжът ми не я остави сама. Винаги беше с дъщеря ми. Аз се явявах на празници. Тя все още не ми прощава, защото се е чувствала нещастна”, разказа Райна Кабаиванска. В момента се радва на 4-годишната си внучка и казва, че двете се обожават. Оперната прима получи наградата с името на легендарното сопрано Мария Калас. Отличието бе връчено на 2 август във Верона. Кабаиванска е първата чужденка, която взима високото отличие.

„Тези награди вече започват да ме уморяват. Аз им казвам, че ме награждават, защото съм все още жива. Аз винаги съм я уважавала, защото направи един завой в операта. Така че тази награда имаше стойност за мен", сподели певицата. Наградата се присъжда на италиански творци в областта на оперното изкуство с исторически принос за славата на Арена ди Верона. Сред досегашните лауреатите на наградата "Мария Калас" са режисьорът Франко Дзефирели, баритоните Ренато Брузон и Роландо Панераи и др.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.