Радичков - оригиналът и суджукът

https://mreja.bg/jalto/radichkov-originalat-i-sudzhukat/63690 Mreja.bg
Радичков - оригиналът и суджукът


Да се преразказват произведенията на Йордан Радичков, е работа трудна, почти невъзможна. Почти, ама ето че едно издателство, което прави христоматии за децата, е успяло - седнали хората, преразказали прекрасния негов разказ “Нежната спирала” така, че оригиналът съвсем не се вижда.

С две думи - надробили са оригинала на Радичков, смлели са го като купешки суджук, напъхали са го в найлонова опаковка и готово - ето ви христоматия за ширпотреба! Хем става по-лесен за храносмилане - пардон, за учене, хем издателството не се разправя с някакви си там авторски права. За които трябва да се търси разрешение, че и да се плаща.

А така, напряко, през нивите и ето ви Радичков - ама били думите му пооскубани, целият му блясък изтъркан, нямало ги всичките там природни картини, цялото човешко светоусещане, докосването до Космоса и неговите звуци - ще минат и без тях българските ученици. И може би никога, ама съвсем никога няма да посегнат към оригиналите на Радичков. За съжаление!

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.