Радев: Капитан Петко войвода не се вместваше в национални граници

https://mreja.bg/jalto/radev-kapitan-petko-voyvoda-ne-se-vmestvashe-v-nacionalni-granici/75468 Mreja.bg
Радев: Капитан Петко войвода не се вместваше в национални граници


Неустоимият стремеж към свобода и човешко достойнство на Капитан Петко войвода не се вместваше в национални граници и не признаваше многократното числено превъзходство на противника. И във време на робство, и в дните на свободна България, той стоеше прав и непоколебим в защита на онеправданите и подтиснатите.

Това заяви президентът Румен Радев на тържествената церемония по откриването на паметник на Капитан Петко войвода на „Алеята на бележитите българи“ в Борисовата градина.

Днес се навършват 175 години от рождението на великия революционер и борец за свобода.

Държавният глава подчерта, че „Алеята на бележитите българи“ събира онези, които със слово и оръжие са посветили живота си на свободата и благоденствието на българския народ, а техните паметници напомнят за предизвикателствата, борбите и върховете в националния ни летопис, съобщиха от прессекретариата на президента.

„От днес своето заслужено място тук има и великият борец за свобода, едно от най-тачените лица на тракийската кауза – безсмъртният Капитан Петко войвода“, посочи Румен Радев.

„Днес той заема своето място сред бюстовете на Левски и Ботев, на Делчев и Александров като един от най-големите закрилници на Родопите и Беломорието и е сред колосите на национално-освободителното ни движение“, каза още президентът. По думите му стожерите на българщината и на националното ни достойнство в 13-вековната ни история са много, но Капитан Петко войвода е един от най-значимите, пленил сърцата на поколения българи със смелост, чест и всеотдайност.

„Убеден съм, че този паметник няма да запустее така, както и името на Капитан Петко войвода се носи от София през Киев, през Рим до Антарктида“, заяви още държавният глава в словото си на церемонията и подчерта, че идните поколения винаги ще намират в него пример за родолюбие, достойнство и мъжество.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.