Путин към САЩ: Русия е готова да удължи Договора "Нов СТАРТ"

https://mreja.bg/jalto/putin-kam-sasht-rusiya-e-gotova-da-udalzhi-dogovora-nov-start/74257 Mreja.bg
Путин към САЩ: Русия е готова да удължи Договора "Нов СТАРТ"


Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му е готова до края на годината, без повече условия и дискусии, да удължи срока на действие на Договора за ограничение на стратегическите настъпателни оръжия, известен като Нов СТАРТ, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Искам още веднъж да потвърдя позицията на Руската федерация: Русия е готова незабавно, възможно най-бързо, до края на тази година, без никакви предварителни условия да удължи договора Нов СТАРТ. Казвам го официално, за да няма после двойно и тройно тълкуване на позицията ни", каза Путин на съвещание по въпроси на отбраната.

Путин припомни, че срокът на договора скоро изтича.

Договорът Нов СТАРТ (известен в Русия като СНВ-3) между Москва и Вашингтон е подписан през 2010 г. и е в сила до 5 февруари 2021 г. Той може да бъде удължен за не повече от пет години по взаимно съгласие.

Съгласно условията на договора седем години след влизането му в сила всяка от страните съкращава стратегическите си оръжия до 1550 разположени ядрени бойни глави и до 700 балистични ракети и тежки бомбардировачи.

Преди един месец Русия заяви, че вече няма време за договаряне на нов договор, който да замени сегашния Нов СТАРТ. В средата на ноември ръководителят на руското външно разузнаване заяви, че е слабо вероятно договорът да бъде удължен, отбелязва Ройтерс.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.