Пускат в интернет опасните сгради в София

https://mreja.bg/jalto/puskat-v-internet-opasnite-sgradi-v-sofiya/57388 Mreja.bg
Пускат в интернет опасните сгради в София


От началото на 2018 г. досега са издадени над 100 предписания за рушащи се имоти, но собствениците масово не ги изпълняват

Нова проверка на всички сгради, които са паметници на културата, в София е възложил главният архитект на столицата Здравко Здравков. Причината са зачестилите напоследък случаи на паднали мазилки и елементи от фасадите.

Последният такъв случай беше преди по-малко от месец, когато парчета мазилка се откъртиха от стара сграда на бул. “Дондуков” в центъра на града. По чудо при инцидента нямаше пострадали.

Преди това мазилка се откърти и от сграда на ул. “Граф Игнатиев”, а в началото на годината - цял елемент от фасада на бул. “Хр. Ботев”. За последната се оказа, че на финалната права на процедурата за налагане на законова ипотека има промяна в собствеността на едно от жилищата в нея, и това върна общината в началото на процеса.

Именно заради зачестилите случаи на падащи мазилки, които застрашават минувачите, главният архитект е възложил проверки на сградите - паметници на културата, във всички райони на града. Целта е

да се установи

актуалното

състояние на

всяка сграда

и да се

предприемат

превантивни

мерки

за опазване. Цялата информация от проверката ще бъде публикувана на сайта на общинското направление “Архитектура и градоустройство”. Там ще има статистика за състоянието на всяка сграда, производствата за всеки обект и какви действия ще се предприемат. Очаква се данните да са достъпни в интернет до месец.

“Започнати са редица производства, които са свързани със заздравяване и укрепване на сградите. Ангажиментът за това е на собствениците. В повечето случаи, когато етажната собственост се представлява от едно лице, е лесно, но когато няма домоуправител, е трудно. Следващата стъпка е приключване на административното производство със заповеди за изпълнение. При налагане на законова ипотека обаче общината трябва да е наясно към кого да отправи иска и да си търси парите, защото става дума за разходване на публични средства”, обясни арх. Здравков.

Над 100 предписания за рушащи се имоти са издадени от 2018 г. досега. Малка част от тях обаче са изпълнени и затова от НАГ са започнали действия по принудително изпълнение.

“Хората са с нагласа, че едва ли не някой друг е длъжен да поддържа фасадата. Всеки трябва да е наясно, че собствеността задължава. Когато има проблем по фасадата, ангажимент на етажната собственост е да предприеме съответните действия”, казва главният архитект.

С промените в закона за устройството и застрояването на София бяха драстично увеличени санкциите за собствениците на ценни сгради, които не ги поддържат. Размерът на

максималната

санкция, която

може да бъде

наложена, стана

200 000 лв.

Здравков обаче е категоричен, че очевидно само налагането на глоби няма да реши проблема. Затова София е първата община у нас, която създаде своя програма за подпомагане на собствениците на ценни сгради, които искат да ги реставрират. По програмата “Културно наследство” те ще могат да получат безплатен проект за укрепване и реновиране на имота си. Очаква се самата процедура по кандидатстване да стартира наесен, след като през лятото се подготвят формулярите за кандидатстване, методиката за избор на изпълнители и начинът, по който ще работи програмният съвет. Пилотният бюджет на програмата е 300 000 лв.

София подготвя и промени в Закона за културното наследство. Едно от исканията е за облекчаване на процедурата за налагане на законова ипотека.

Сега тя е обвързана с доказване на системност на нарушението -

в рамките на

1 г. трябва да

бъде констатирано

3 пъти

неизпълнение на

производството

Чисто физически налагането на 3 акта за 1 г. е изключително сложно да се случи, да не кажа невъзможно. Затова искаме промяна в тази систематичност. Състезанието на котка и мишка между администрация и собственик е много тежко. Обществото очаква тези сгради да бъдат реставрирани, защото те носят духа на Стара София, а от друга страна, стои нежеланието на собствениците да ги ремонтират. Натискът, който като администрация упражняваме, е огромен, но виждате за знакови сгради какво нежелание има да бъдат реставрирани, каза арх. Здравков.

Той е категоричен, че за фасадите трябва да се полагат същите грижи, които собствениците влагат в интериора на жилищата си.

Иначе през септември общината се надява да придобие още един ценен имот, след което да се погрижи за възстановяването му. Става дума за къщата на поета Пейо Яворов на ул. “Г. С. Раковски”. На последната си сесия в четвъртък Столичният общински съвет даде зелена светлина кметството да участва в новия търг за имота, обявен от частен съдебен изпълнител. Общината ще предложи 1,3 млн. лв., колкото е обявената начална цена на търга.

Кметството е готово и с проект за конструктивно укрепване на 3-етажната сграда, който смята да изпълни още следващото лято, ако я придобие. Укрепването ще струва около 500 000 лв., а проектът е дело на известния архитект Станислав Константинов.

Плановете са на всичките 3 етажа да се развива музейна дейност, да се правят изложби и литературни четения, както и да е място за изследователска работа, каза преди дни зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

Още една историческа сграда ще се възстанови и ще заработи като музей. Става дума за дома на Райна Княгиня в столичния квартал “Банишора”. Бъдещият музей обаче ще е посветен на дейността на бележитата българка като основателка на акушерството у нас и на “Майчин дом”.

За

възстановяването

на къщата

анонимен

дарител даде

400 000 лв.

А по бъдещия музей общината ще работи с наследници на Райна Княгиня. Възстановяването трябва да приключи до края на следващото лято.

На финала е и процедурата за избор на екип, който да изготви проект за основен ремонт на сградата на Столичната библиотека. Дотогава обаче вече се ремонтират фасадите на сградата, които ще са обновени до края на септември.

“Къщата на Фингов, която десетилетия наред беше обект на всевъзможни намерения, благодарение на огромния обществен натиск и категоричната позиция на общината, че няма да бъдат допуснати разрушителни сценарии, най-накрая сме на финала на тази сага. Този архитектурен шедьовър най-накрая попадна на собственици, които имат желание да я реставрират в оригинален вид. Надяваме се това да бъде пример и за останалите собственици на ценни сгради в София”, каза доц. Чобанов. Като добър пример, който да последват и собствениците на сградата на първото кино у нас, което е на бул. “М. Луиза” той даде бившето Музикално училище.

По думите му едва около 5% от старите сгради в столицата са със сериозни проблеми.

Общината дава безплатен проект, собственикът има 3 г. да го изпълни

Пилотната общинска програма за подпомагане на реставрацията на сгради - паметници на културата, в София ще предоставя безплатен проект на собствениците за укрепване и реставриране. Срещу това собствениците ще поемат ангажимент да изпълнят нужните мерки в срок до 3 г.

В случай че това не стане, те ще трябва да върнат средствата, дадени от общината за изготвянето на нужната документация. За един имот ще може да се отпускат до 75 000 лв. за изготвяне на проект. Парите няма да се дават на ръка на собствениците, а ще се плащат от общината на специалистите, които ще изготвят документите. Дейностите ще включват фасадна реставрация, консервационно-реставрационни дейности и укрепвания.

В София има над 1400 ценни сгради. Досега в центъра са възстановени 118 такива обекта.

Иначе безспорен първенец в усилията за възстановяване на стари сгради е район “Възраждане”. По темата районът работи от 2015 г. с парижкия “Маре”. Там са възстановени 42 сгради, които са паметници на културата. В момента тече реставрацията на още десет имота, а процедури текат за още 13 ценни сгради.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.