Проверяват защо закъсняват полети, за по-малко от 2 ч забавяне няма обезщетение

https://mreja.bg/jalto/proveryavat-zashto-zakasnyavat-poleti-za-po-malko-ot-2-ch-zabavyane-nyama-obezshtetenie/57430 Mreja.bg
Проверяват защо закъсняват полети, за по-малко от 2 ч забавяне няма обезщетение


В неделя повечето компании регистрираха забавания, в понеделник графикът на започна да се нормализира

Защо закъсняват полетите на различни авикомпании, ще проверят от министерството на транспорта след заповед на министър Росен Желязков. За резутатите все още било рано, съобщиха от ведомството, но проверка на “24 часа” показа, че закъсненията продължават.

В неделя от София самолетите, които излитаха по график, можеха да се преброят на пръсти.

Повечето закъснения бяха от 20 минути до час, а някои и повече. Разминаване с графика имаше при големи компании като “Ер франс”, “Бритиш еъруез”, “Луфтханза”. А също и на нискотарифните “Райън еър”, “Изи Джет”, “Уиз еър”.

Над два часа закъсня полет на израелската авиокомпания EL Al до Тел Авив.

Най-много забавяния регистрира “България ер” - 12. Първото е регистрирано на 28 юли, когато е трябвало да бъде извършен полет за Тел Авив, който се забави с близо 4 часа. В понеделник полет до Ларнака се забави с почти 3 часа. За Варна вместо в 14,50 ч е излетял в 16,26. Други полети на авиокомпанията до Варна и Бургас са с над три часа закъснения. Има забавания за Москва, Прага, Берлин, Брюксел, Виена.

Пред “24 часа” от “България ер” казаха, че генерирането на закъснения е започнало още от петък и в събота от Прага и Цюрих заради силен трафик и лошо време. В събота се е сринала система на лондонското летище “Хийтроу”, а в неделя е имало стачка в Барселона. Едните закъснения водят до други, така се натрупват трети. Налагало се е авиокомпанията да препланира полети.

Според европейските правила при закъснения над 2 часа авиокомпаниите дължат обезщетения. Ако времето е по-малко, не се плаща.

В първия ден на седмицата нещата на столичното летище се нормализират, но в първите часове самолети на “България ер” регистрират закъснения, през деня други авиокомпании отбелязват по-късни излитания с минути до половин час.

От летището казаха, че всяка авиокомпания трябва да даде обяснения на пътниците си за промяна на часа за излитане, към графика аеропортът нямал отношение. Той информира пътниците на таблата в залата и на интернет страницата си.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.