Протестиращи активисти с първи опит да откажат Гешев, 130 прокурори и следователи: Няма как да стане!

https://mreja.bg/jalto/protestirashti-aktivisti-s-parvi-opit-da-otkazhat-geshev-130-prokurori-i-sledovateli-nyama-kak-da-stane/57173 Mreja.bg
Протестиращи активисти с първи опит да откажат Гешев, 130 прокурори и следователи: Няма как да стане!


Петдесет, сто, двеста, две хиляди... Това е броят на протестиращите активисти, които направиха първи опит да откажат Иван Гешев да участва за главен прокурор.

В четвъртък в 9 часа сутринта пред Висшия съдебен съвет (ВСС) на ул. “Екзарх Йосиф” 12 хора, облечени с тениски на “Демократична България” и с професионално изработени плакати “Да спрем Гешев - новата бухалка!”, поискаха прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да оттегли кандидатурата на Гешев.

“Политическият натиск е напълно заслужен”, обяви лидерът им Христо Иванов, бивш министър на правосъдието в първото правителство на Бойко Борисов.

Неговата партия

е продукт на

т.нар. адвокатско

лоби,

като “бащата” е Георги Атанасов, съдружник в кантората “Доковска, Атанасов и съдружници”.

Часове по-късно 130 прокурори и следователи им отговориха, че това няма как да стане. (Виж по-долу.)

Това е професионална подкрепа без аналог - прокурори от двете специализирани прокуратури, от Софийската районна прокуратура, съдебни служители и от съсловната организация Камарата на следователите в България разпратиха писма до Висшия съдебен съвет (ВСС), с което обявяват кандидатурата на Гешев за правилна и недоволстват от безпрецедентния политически натиск в процедурата за избор на главен прокурор. Заради протеста движението по натоварената централна улица “Екзарх Йосиф” остана блокирано и се изви колона от трамваи.

Във вторник сутринта Иван Гешев, който е единственият кандидат за главен прокурор, даде интервю пред БНТ, в което посочи поименно хората и политическите сили, които не желаят той да наследи поста на Сотир Цацаров.

Още в понеделник вечерта, когато номинацията бе предложена от цялата прокурорска колегия на ВСС, във фейсбук започна да се разпраща съобщението за митинга в четвъртък пред сградата на ВСС.

Особено активни бяха служителите на “Алфа финанс” на Иво Прокопиев, политологът Евгени Дайнов, анализаторът и собственик на сайтове за фалшиви новини Арман Бабикян.

В четвъртък сред протестиращите активисти бяха граждани, които участват в митинги с различни искания.

На първа линия бе журналистът от “Биволъ” Димитър Стоянов. Рамо до рамо до него бе адвокат

Николай

Хаджигенов,

който е известен

с фиксацията си

върху

прокуратурата

и главния прокурор Сотир Цацаров. След митинга Стоянов и Хаджигенов публикуваха своя обща снимка от протеста. Журналистът Огнян Стефанов също бе на протеста. Той уточни в своя сайт, че е бил пред ВСС още в 8,50 часа. Демонстрацията не мина и без карикатуриста от в. “Сега” Христо Комарницки, проф. Велислав Минеков, който неотдавна се обяви като жертва на бандитски палеж, тъй като колата му пламна. От МВР обаче уточниха, че мишена е бил автомобилът на негов съсед.

Доведеният син на Лозан Панов също е бил на протеста. Това обаче стана ясно, когато майка му Бети написа писмо до Бойко Борисов, че полицаите са взели данните на 20-годишното момче. (Виж по-долу.)

Други известни лица, които “уважиха” протеста, бяха блогърът Асен Генов и Антоанета Цонева. До тях бе и адвокат Емил А. Георгиев, който не успя да стане евродепутат на последните избори като кандидат на “Демократична България”. Под негов пост за първи път се появи информация за хакнатата база данни на НАП. Към скандиращите срещу Гешев се присъединиха и пиарът на осъдената на първа инстанция за подкуп Десислава Иванчева - Петър Кърджилов, както и други нейни фенове, присъстващи на всяко заседание по делото ѝ в спецсъда.

Журналисти от ПИК, водени от собственика на сайта Недялко Недялков, организираха контрапротест пред ВСС. Полицаи обаче предотвратиха среща между двете групи. Едните се изправиха срещу другите в началото на протестите, когато активистите на “Демократична България” замеряха служителите на ПИК и гражданите около тях със стотинки. Бе хвърлено и яйце. “Слугите на Прокопиев не искат Иван Гешев за главен прокурор” и “Оставка на Лозан Панов - слуга на олигархията” бяха плакатите, които се издигнаха на контрапротеста.

Христо Иванов внесе искане за дисциплинарка срещу Иван Гешев във ВСС. По закон предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу магистрат е изцяло от компетентност на Инспектората към ВСС или на съответния административен ръководител.

“Няма

да се поддадем

на политически

натиск нито от

управляващите,

нито от опозицията”, обяви прокурорската колегия на ВСС в позиция, приета единодушно вчера и прочетена от главния прокурор Сотир Цацаров. (Виж цялата позиция - по-долу)

По време на митинга симпатизанти на “Демократична България”

подканваха всеки

присъстващ да

се подпише за

главен прокурор

да бъде издигнат

скандалният

столичен следовател Бойко Атанасов. През последните години той се прочу като “вечния кандидат”, тъй като се явяваше на конкурси за всяко едно свободно шефско място. (виж карето по-горе). “Този политически митинг пред ВСС с искане да се оттегли дадена кандидатура е абсурден. Това е все едно прокурорите или членовете на ВСС да протестират пред парламента с искане да не се избира определен човек за председател на НС”, коментира пред “24 часа” магистрат.

Коментарът на Иван Гешев за случилото се дойде от Добрич, където той ръководеше спецакция срещу данъчни престъпления. “Нормално е всеки да изразява всякакви интереси, но дали те са свързани с обществените е друг въпрос. Не съм в час с политическия дневен ред, защото работя”, каза той.

Следователят от Столичната следствена служба Бойко Атанасов се оказа фаворит на част от протестиращите за кандидат за главен прокурор. За кандидатурата му имаше и подписка по време на протеста срещу Иван Гешев пред Висшия съдебен съвет.

Бойко Атанасов нашумя с интервюто си пред сайта “Биволъ” преди няколко години. Тогава заговори за шпиц команда в прокуратурата, която се занимава със събиране на компромати за политици.

През последните години Атанасов участва в конкурси за няколко поста в съдебната система. Беше кандидат за градски прокурор, апелативен спецпрокурор и други.

Преди 4 месеца Атанасов беше кандидат и за български представител в новосъздадената Европейска прокуратура. Изслушването се проведе в началото на месец февруари т.г., ВСС отхвърли кандидатурата му. Бойко Атанасов има диплома за юрист от Югозападния университет “Неофит Рилски”. От 2002 до 2009 г. е следовател към столичното следствие, където има регистрирано сериозно нарушение, стигнало дори до тогавашния ВСС. През 2008 г. Атанасов прави опит да стане съдия, но не харесва назначаването си в Дулово и остава на работа в следствения отдел към СГП, където се води и до днес.

Кандидатурата на Атанасов за главен прокурор се подкрепя от сайта “Биволъ” и гражданската организация БОЕЦ. От дипломата му за завършено висше образование се разбира, че по наказателно право има успех среден (3).

Нямам честта да познавам г-н Христо Иванов. Казвали са ми, че когато е бил министър във втория кабинет на ГЕРБ, единствените му реплики към премиера са били: “Да, г-н Борисов”, “Точно така, г-н Борисов”. След като беше изгонен от този кабинет, явно рязко е възмъжал и типично по балкански е променил поведението си. Това е често срещано по нашите ширини”, категоричен бе Иван Гешев в интервюто си пред БНТ на 23 юли. Това е ден след издигането на номинацията му за главен прокуро. Гешев определя кръга около Христо Иванов като болшевишки, който си служи с компромати и активни мероприятия.

Казват, че са демократи по убеждения, въпреки че аз се съмнявам – те са част от българската номенклатура преди 1989 г. Едва ли имаше много хора, които можеха да учат в Лондон.

Хакерската атака по НАП съвпадна с активно преекспониране на случая в определен кръг медии, свързани с подсъдимия Прокопиев, с Христо Иванов, някои ги наричат “протестърски медии”, с активно присъствие по телевизиите на Атанас Атанасов, който е бил шеф на Националната служба за сигурност по време на г-н Костов. За мен целта тук е политическа и това е безспорно, но това е въпрос на доказване, заяви Гешев.

Тя изпрати писмо до премиера Бойко Борисов. Шефът на ВКС пък агитира пред магистрати в Пловдив

20-годишният доведен син на шефа на ВКС Лозан Панов също се оказа сред протестиращите срещу зам. главния прокурор Иван Гешев. По същото време пастрокът на младежа пък беше в Пловдивския окръжен съд и призоваваше съдиите да кандидатстват за председател на институцията.

За участието на младежа в протеста се разбра от отворено писмо на майка му Елисавета Панова до премиера Бойко Борисов. В него тя се оплака, че полицията записала личните данни на сина ѝ. “Преди това е трябвало да отговори къде отива: на протест или на работа. Отговорът бил: на протест”, пише Панова. Тя решила незабавно да реагира, за да не допусне синът ѝ “един ден да се изненада като майка си от “криминалното си досие”. Съпругата на Панов, чието име изплува и в “Апартаментгейт”, поиска премиерът Бойко Борисов да нареди проверка на вътрешния министър Младен Маринов. “Защото в този тефтер са записани личните данни не само на моя син, но и на други свободни хора, отишли да изразят гражданската си позиция срещу поредното безобразие във върховете на властта”, смята тя.

Панова намесва и пресцентъра на Министерския съвет, защото според нея той бил разпространил свидетелството ѝ за граждански брак.

Декларация до ВСС от прокурорите, следователите и съдебните служители от Апелативната специализирана прокуратура (АпСпП) и Специализираната прокуратура (СП):

По повод откриването на процедурата за избор на главен прокурор на основание от Закона за съдебната власт заявяваме пълната си подкрепа за кандидатурата на г-н Иван Гешев.

От 2016 г. досега в ресора на г-н Гешев като заместник главен прокурор във ВКП са АпСпП и СП. С действията си той винаги е подкрепял работата на магистратите и съдебните служители.

Г-н Гешев е човекът, който наравно с нас отстоява позициите на прокуратурата в съдебната зала. Г-н Гешев е колегата, който участва в досъдебната фаза на процеса - и като редови магистрат, и като ръководител, осъществявайки методическо ръководство и контрол съобразно задълженията си.

Призоваваме членовете на ВСС да не се поддават на недопоустимия натиск от политически и икономически субекти. Внушенията, които се опитват да постигнат тези формирования, представляват намеса в независимостта на съдебната власт.

Становище на УС на Камарата

на следователите в България:

Считаме, че номинацията на г-н Иван Гешев за длъжността “главен прокурор на Република България” изцяло се препокрива с профила на кандидата за главен прокурор, очертан на съвместната среща между прокурорската колегия на ВСС и УС на камата, която се проведе на 4 юли т.г.

Издигнатата кандидатура изцяло отговаря на законовите изисквания, заложени в разпоредбата на чл. 170, ал. 5 от ЗСВ, а именно: спазване на висок етичен стандарт; дългогодишен професионален опит като следовател и прокурор; административен опит като ръководител на Специализираната прокуратура и заместник на главния прокурор; умения за работа в екип и мотивиране на колектива; изявена независимост и воля за налагане на законността; решителност при изпълнение на служебните задължения; психическа устойчивост при работа под напрежение и високо ниво на стрес.

Считаме, че десетгодишният следователски опит на г-н Иван Гешев предполага задълбочено познаване на нашата работа и проблемите в нея. Надяваме се, ако той бъде избран за главен прокурор, да спомогне за по-доброто използване на капацитета, с който разполагат следствените отдели в страната и Националната следствена служба.

Становище от прокурори и

служители в Софийската

районна прокуратура (СРП):

Г-н Гешев е доказал професионалните си качества като магистрат в дългогодишния си опит в Прокуратурата на Република България – преминал е през почти всички нива, бил е наблюдаващ прокурор по множество дела с фактическа и правна сложност, приключили с осъдителни присъди. В качеството си на административен ръководител с действията си способства за утвърждаване ролята на съдебната власт като гарант за правовия ред и за защита на правата и законните интереси на гражданите. Същевременно г-н Гешев не стои изолиран, а е в постоянен контакт с колегите и съдейства за преодоляването на възникнали в процеса на работата проблеми. Считаме че кандидатурата на г-н Гешев за главен прокурор е най-подходяща и в пълна степен отговаря на законовите, професионалните и нравствените изисквания за ръководител на държавното обвинение.

Позиция на прокурорската

колегия на ВСС:

Декларацията на ПП “Да, България!”, както и сигналът представляват опит за целенасочена политическа намеса в процедурата за избор на главен прокурор и така в независимостта на съдебната власт. С тях, както и с организираните протести срещу конкретен кандидат се нарушават точно тези демократични ценности и принципи на правовата държава, които политическата партия прокламира, че убедено защитава.

Процедурата за избор на главен прокурор ще бъде проведена в пълно съответствие с изискванията на Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, без членовете на прокурорската колегия на ВСС да се поддават на опити за политически натиск и влияние, независимо от това дали те се осъществяват от управляващите, или от опозицията в политическия живот на страната.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.