Процедурата за импийчмънт на Тръмп отново е основна тема в западния печат

https://mreja.bg/jalto/procedurata-za-impiychmant-na-tramp-otnovo-e-osnovna-tema-v-zapadniya-pechat/73835 Mreja.bg
Процедурата за импийчмънт на Тръмп
отново е основна тема в западния печат


"Демократите подготвят доклада си за импийчмънт, докато републиканците оспорват президентът да е направил нещо нередно", е заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

Демократи от комисията за разузнаването на Камарата на представителите за пръв път разгледаха изготвения от техните сътрудници доклад снощи, като днес той ще бъде публикуван, а довечера - гласуван за предаване на правната комисия. В него се заключава, че Тръмп, заедно със съюзници от администрацията му и извън нея, е използвал правомощията на длъжността си, за да окаже натиск на Украйна да му помогне да получи предимство в президентските избори през 2020 г., пише изданието, предава БТА.

Засега не е ясно дали демократите ще използват този документ за поискване на конкретни обвинения за импийчмънт на Тръмп или само ще изтъкнат доказателства за извършени от президента нередности и ще оставят юридическата комисия, която е била арбитър в предишни процедури по импийчмънт, да направи тази преценка, отбелязва вестникът.

В отговор републиканците изготвиха свой 123-страничен доклад, в който заявяват, че Тръмп е проявил "истински и оправдан" скептицизъм към Украйна и валидни безпокойства за евентуална корупция с участието на американци, а не политически личен интерес, когато е оказал натиск на Украйна да разследва негови съперници демократи.

Според републиканците няма доказателства Тръмп да е забавил желана от украинския президент среща в Белия дом или отпускането на близо 400 милиона долара военна помощ за страната като средство за натиск за осигуряване на разследванията. Те казват, че тези твърдения са дело на държавни служители, които не харесват програмата и стила на управление на Тръмп и поради това позволяват да бъдат използвани от демократите в опита им да осуетят шансовете на Тръмп за преизбиране през 2020 г., пише в. "Ню Йорк таймс".

"Демократите дискретно обсъждат дали да разширят основанията за импийчмънт отвъд Украйна", гласи заглавието на в. "Вашингтон пост".

Демократи в Конгреса обсъждат дали да разширят основанията за импийчмънт, за да включат в тях и обвинения извън злоупотреба със служебно положение в украинския спор, което предвещава потенциален вътрешен сблъсък в момент, когато партията бърза да гласува импийчмънт на Тръмп в Камарата на представителите преди Коледа, пише изданието.

Членове на юридическата комисия на Камарата на представителите и други по-либерално настроени конгресмени обсъждат в частни разговори възможността да се изготвят основания за импийчмънт, които включват възпрепятстване на правосъдието или други престъпления, които според тях ясно се виждат в доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, а също и твърдения, че Тръмп използва длъжността си за лична финансова изгода, пише вестникът.

Тази идея обаче среща отпор от някои умерени демократи, които се боят, че заради процедурата по импийчмънт намаляват шансовете им за преизбиране в техните избирателни райони, където републиканците са със силни позиции, а също и от някои лидери на Демократическата партия, които искат импийчмънтът да се съсредоточи върху твърденията, че Тръмп е оказал натиск на Украйна да разследва негови политически съперници, отбелязва "Вашингтон пост".

Действията на Доналд Тръмп към Украйна са били "изцяло предпазливи" и не са включвали "никаква услуга за услуга, подкуп, изнудване или злоупотреба със служебно положение", се казва в доклада на републиканците за изслушванията в процедурата за импийчмънт на президента, цитиран от в. "Гардиън".

Документът е изготвен като изпреварващ удар и изтъква как представените на изслушванията доказателства не са успели да разбият единния фронт на републиканците. Той осигурява и аргументи за републиканците в Камарата на представителите, които ще защитават президента на утрешното заседание на юридическата комисия и за колегите им в Сената за оневиняването му в съдебен процес, пише британският вестник.

Авторите на доклада изкарват цялата процедура по импийчмънт на Тръмп като заговор на демократите. Те казват, че близо 63 милиона американци от цялата страна са избрали Тръмп за президент през 2016 г., но сега 231 конгресмени демократи във Вашингтон "се опитват да отменят волята на американския народ". Републиканците заявяват още в доклада си, че Демократическата партия се опитва да свали президента с импийчмънт още от първия ден на встъпването му в длъжност, отбелязва "Гардиън".

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.