Прибирането на слънчогледа започва по-рано с няколко дни

https://mreja.bg/jalto/pribiraneto-na-slanchogleda-zapochva-po-rano-s-nyakolko-dni/57464 Mreja.bg
Прибирането на слънчогледа започва по-рано с няколко дни


Слънчогледът усилено зрее и вероятно с няколко дни по-рано ще започне прибирането - коментира директорът на Добруджанския земеделски институт доц. д-р Илия Илиев на изложението „Селското стопанство и всичко за него” в Добрич.. Той уточни, че зреенето зависи и от това дали ще паднат дъждове. Засушаването от последния месец вероятно ще намали малко добивите, прогнозира Илиев. Тази година от института са засели около 6500 декара с хибриди собствена селекция. Има и количество раздадено на други структури в Селскостопанската академия. По думите на Илиев, добивите се доближават до тези на западната селекция.

Тази година Добруджанският земеделски институт предлагат на изложението три сорта мека пшеница в категория сертифицирани семена, първо размножение.

„През тази година нашите сортове пшеница се представиха отлично и в експерименталните полета дадоха добиви от 730 до 830 кг. Добивът в института тази година е учудващо добър - над 500 кг., макар че гледаме над 7500 декара с мека пшеница в държавни земи, които не са висока категория” - отбеляза Илиев.

За реколта 2019 г. цената ще е 850 лева на тон, за същите семена от миналата година цената е 650 лева. Сертифицираните ще бъдат на цена от 500 лева на тон. Имаме 200 тона семена от миналогодишната реколта. От тазгодишната реколта ще бъдат подготвени на първо време около 500 тона, добави Илиев, като уточни, че имат възможност да заготвят и още, ако се наложи.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.