Президентът Радев от Рожен: Трябва да работим тук да се върнат от чужбина българите

https://mreja.bg/jalto/prezidentat-radev-ot-rozhen-tryabva-da-rabotim-tuk-da-se-varnat-ot-chuzhbina-balgarite/56888 Mreja.bg
Президентът Радев от Рожен: Трябва да работим тук да се върнат от чужбина българите


Трябва да се върнат, ние тук трябва да работим така, че да се върнат българите от чужбина, каза президентът Румен Радев пред медиите, коментирайки придошлите от чужбина българи на Рожен след официалното откриване на тридневния събор. Той даде официалния старт на народното веселие и фолклорния конкурс със символичния звън на чановете от музея в Смолян, заедно с кметовете на Смолян и Чепеларе Николай Мелемов и Славка Чакърова и областния управител на Смолян Недялко Славов, кметовете на Девин и Баните Красимир Даскалов и Милен Белчев.

Затова и мисията на Роженския събор е да ни напомня, че така, както нашите каба гайди могат да разлюлеят една непоклатима планина, така всички ние с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където е заслужила да бъде", заяви пред множеството прездидентът.

Хиляди аплодираха четирите лъча от над 200 гайдари, които се събраха при основната от четирите сцени на поляните. След това по традиция на сцената излезе да поздрави огромното множество с родопски песни и танци фолклорен ансамбъл "Родопа". Овациите на поляните обраха 13-годишната певица Мария Бечева от Чепеларе заедно с гайдарят Илия Учиков и Валя Балканска с гайдаря Петър Янев. Народната певица е неизменно на роженските надпявания от 1961 г.

"Роженският събор е не само един от празниците на народното творчество, а и на българщината, защото днес на волните родопски поляни цари автентичния и непоколебим български дух. Да поздравя всички вас, родопчани, които пазите свято традициите на рода и за които свободата е състояние на духа. Ние, българите, тачим местата, които ни събират и обединяват, които ни дават възможност да погледнем към самите себе си през погледа на нашите предци и непреходни ценности, защото Роженският събор е съвременен израз на красива и живописна страница на родопската приказка от дълговечната българска история. Някога тук, на тези поляни, са си давали среща разделените родопски родове от двете страни на границата. Днес се стичаме хиляди от всички краища на отечеството, от целия свят, за да почерпим сила от корена, да потърсим най-чистата вода от извора за зажаднелите си души.

България би осиротяла без магията на родопската песен и без животворния звук на гайдите. Днес обаче Родопите са сред най-бързообезлюдаващите краища на България. С всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, то отнася със себе си не само мъдростта на старците, но и надеждите ни за още неродените.

Затова и мисията на Роженския събор е да ни напомня, че така, както нашите каба гайди могат да разлюлеят една непоклатима планина, така всички ние с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където е заслужила да бъде", поздрави множеството предизентът. Държавният глава пожела на всички да изживеят и запомнят това събитие като празник на българската родова памет и като жив извор на българското единство. Президентът се снима с хиляди на поляните.

Сред съборяните бе и съпругата на президента Десислава Радева в рокля в милитъри стил, която се преливаше с поляните.

" Родопите са планината с дух, тук живеят гостоприемни и добри хора, защото тук са запазени традициите, обичаите, защото природата е прекрасна и има невероятни гозби.Три дни всички вие ще усетите това, три дни Рожен ще бъде България", каза при откриването кметът Николай Мелемов. Той припомни историята на събора, започнал преди 121 години, когато свещеникът на село Соколовци Ангел Инджов отправя прошение до граничните власти поне за един ден в годината да се отвори границата за празника на св. Пантелеймон.

Още същата година, при параклиса св. Кирик и Юлита се събират българите от двете страни на границата - от свободна България и останалите, които са под османско владичество до 1912 г. "Затова Рожен е велик и свещен, защото е символ на обединението на българите, независимо от границите, които ги разделят", каза Мелемов. Той призова хората да се помолят за благоденствието на България, за обединението на нацията ни и за мир, здраве и благоденствие, тъй като Рожен е молитвена местност с множество параклиси.

"Свободният дух ни събра днес на Рожен по-сплотени и силни в името на майка България", заяви Мелемов.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.