Преговорите за европейски главен прокурор може да бъдат подновени след 20 септември

https://mreja.bg/jalto/pregovorite-za-evropeyski-glaven-prokuror-mozhe-da-badat-podnoveni-sled-20-septemvri/57164 Mreja.bg
Преговорите за европейски главен прокурор може да бъдат подновени след 20 септември


Преговорите между Европейския парламент и Съвета на ЕС за избора на главен прокурор на бъдещата Европейска прокуратура може да бъдат подновени след 20 септември, съобщава информационният сайт Зиаре. Румънката Лаура Кодруца Кьовеши - бивш главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията, бе одобрена за този пост от предишния и настоящия състав на Европейския парламент, предава БТА.

Румънският евродепутат Рареш Богдан, който е член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), обясни, че на 12 септември ще има заседание на конференцията на председателите, на което ще бъде утвърден преговорният екип от страна на Европейския парламент. Според Богдан преговорите между ЕП и Съвета на ЕС ще бъдат подновени след 20-21 септември.

Съветът на ЕС продължава да подкрепя френския кандидат Жан-Франсоа Бонер и очаква да поднови преговорите с Европейския парламент през септември, са заявили днес европейски източници, цитирани от Зиаре. Съветът на ЕС се е запознал с позицията на ЕП, който отново потвърди подкрепата си за Кьовеши, са посочили източниците.

Главният прокурор на бъдещата Европейска прокуратура трябва да бъде избран по общо съгласие между ЕП и Съвета на ЕС.

Според политически източници някои европейски страни биха искали подновяване на процедурата, в случай на отказ от надпреварата на френския кандидат Бонер.

Политически източници са заявили за румънската агенция Медиафакс, че някои страни, като Италия и възможно Испания, биха предпочели да използват процедурни положения относно селекцията на кандидати и да форсират включването на собствен кандидат на мястото на французина.

Зиаре припомня, че в телефонен разговор на 19 юли френският президент Еманюел Макрон е обещал на румънския си колега Клаус Йоханис Франция да подкрепи Лаура Кодруца Кьовеши за поста.

Румънският информационен сайт припомня, че премиерът на България Бойко Борисов също е обявил, че ще подкрепи Кьовеши.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.