Предизвестената победа на Зеленски ще доведе до подмладяване на парламента

https://mreja.bg/jalto/predizvestenata-pobeda-na-zelenski-shte-dovede-do-podmladyavane-na-parlamenta/56894 Mreja.bg
Предизвестената победа на Зеленски ще доведе до подмладяване на парламента


Окрилен от силната народна подкрепа, въпреки скромния си дебют като президент, бившият комедиен актьор Володимир Зеленски може да се надява на голяма победа на неговата партия на парламентарните избори на 21 юли в Украйна, които се очаква да вкарат в парламента вълна от депутати, които са новаци в политиката.

"Резултатът е предварително известен. Единственият въпрос е дали партията "Слуга на народа" (на Зеленски) ще сформира мнозинството сама или в коалиция с друга формация", обобщава за АФП социоложката Ирина Бекешкина, директор на фондацията "Демократични инициативи".

С обещание да "разбие системата", Зеленски срази своя предшественик Петро Порошенко със 73 процента от гласовете на президентските избори през април. Той залагаше на надеждата за промени в тази бивша съвестта република, една от най-бедните държави в Европа, разядена от корупция и жертва на смъртоносен конфликт с проруски сепаратисти.

Едва встъпил в длъжност, този 41-годишен бивш комик и продуцент на шоу програми, без политически опит, разпусна парламента, който беше враждебен към него, и свика предсрочни парламентарни избори, за да се възползва от импулса на победата си, без да чака редовния вот, насрочен за октомври.

Въпреки че Зеленски още не е извършил нищо революционно, нито е представил подробен план за действие, той се радва на силна народна подкрепа: през юни 67 на сто от украинците казаха, че "одобряват" действията му.

Бивш комедиен актьор срещу рок звезда

=================================

Младата партия на Зеленски не намери в редиците си достатъчно кандидати за парламентарните избори и трябваше да ги набира чрез сайта си в интернет. За нея смятат да гласуват между 47 и 50 процента от тези, които вече са решили за кого да пуснат бюлетината, което я нарежда далеч пред съперниците й.

От двайсетината съревноващи се партии, три-четири също имат шансове да преминат бариерата от 5 процента: проруската формация Опозиционна платформа (12-14 процента), следвана от прозападните движения Европейска солидарност на бившия президент Петро Порошенко (7-9 процента) и Баткившчина ("Отечество") на бившата министър-председателка Юлия Тимошенко (6 процента).

Създадена през май от украинската рок звезда Святослав Вакарчук, прозападната партия "Голос" ("Глас") бързо спечели популярност (4-8 процента).

Тези допитвания се отнасят само до половината украински депутати, избирани по пропорционалната система. Другата половина се избира с мажоритарно гласуване в един тур.

"Голос" и "Слуга на народа" стигнаха дотам да изключат досегашните депутати от изборните си листи, като предпочитат експерти, военни или известни личности, често млади и без политически опит.

Става дума за безпрецедентна промяна в тази страна, където на политическата арена често господстваха политици, израснали в СССР.

"Вероятно до 75 на сто от избраните депутати ще са новаци", прогнозира Олександър Сушко, изпълнителен директор на международната фондация "Ренесанс" в Киев.

Политически лифтинг

=================

Колкото и да е безпрецедентен, този политически лифтинг носи огромни политически рискове за младата и бурна украинска демокрация, без да гарантира ускоряване на реформите, смятат анализатори, които се опасяват от липсата на компетентност сред новите депутати и от възможен "хаос".

"Твърде голям брой кандидати са напълно непознати. Много е трудно да се предскаже дали ще работят качествено", посочва Сушко.

"Някои от тях никога не са участвали в гражданския живот и идват от шоу бизнеса", добавя социоложката Ирина Бекешкина, за която това обновяване, желано от избирателите, представлява и "опасност".

Светлана Голон, жителка на югоизточния град Запорожия, е настроена философски към тези трудности: "Когато младите започнат някаква работа, винаги е сложно".

В интервю за АФП, нейният баща Сергий Голон, от своя страна иронизира "опита" на сегашните депутати: "Този парламент е много опитен в краденето и измамите. Договарят се помежду си как да ви преметнат..."

С петгодишен мандат, еднокамарният украински парламент има 450 депутати, 26 от които не може да се попълнят в Крим - полуостров, анексиран през 2014 г. от Русия, и в териториите на изток, контролирани от проруски сепаратисти, където за пет години войната е отнела живота на 13 000 души.

В 199-е останали мажоритарни избирателни райони, се състезават над 3000 кандидати.

(От БТА)

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.