Празник на хляба, песента и танца

https://mreja.bg/jalto/praznik-na-hlyaba-pesenta-i-tanca/59098 Mreja.bg
Празник на хляба, песента и танца


„С магията на българския фолклор”

Изложение на хляб и хлебни изделия от народните читалища от Силистра, площадна хоротека с клубове по народни танци от община Силистра и концерт на оркестър „Еделвайс“

Каже ли човек златна Добруджа, първата мисъл е за

житото и за хляба.

А на трапезата добруджанецът винаги ще издигне високо хляба,

ще го целуне благоговейно, ще благослови труда и земята и

ще покани и Бог, и светците.

Защото за българина хлябът е самият живот.

На 12 септември /четвъртък/ 2019 г. от 16.30 часа на площад „Свобода”, Община Силистра, дирекция „Хуманитарни дейности“, отдел „Култура“ ви канят на Празника на хляба, песента и танца с изложение на хляб и хлебни изделия от народните читалища.

На празника всички силистренци и гости на града ни ще имат възможността да разгледат разнообразието от различни ръчно изработени тестени изделия по автентични български рецепти, както и артефакти от жътвата до производството на хляб.

Общинските съветници на Силистра канят на приготвена от тях рибена чорба – курбан за здраве и благоденствие за жителите на Силистра.

От 17.30 часа на сцената на площад „Свобода” започва концертът на оркестър „Еделвайс” и площадната игротека с участието на клубове за народни танци.

Целта на проявата е да се представят традициите на Добруджанския край, свързани с целия процес на производството на хляб и хлебни изделия. Неизменно в бита на българина трудът и музиката вървят ръка за ръка. Те са преплетени така, че да обединяват, да сплотяват, да поддържат любовта, да пазят от болести, да смиряват.

Заповядайте на 12 септември /четвъртък/ 2019 година от 16.30 часа на площад „Свобода” да съпреживеете фолклорното богатство на българина с хляб, песен и танци!

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.