Пожарът на остров Евия изпепели резерват, започва евакуация

https://mreja.bg/jalto/pozharat-na-ostrov-eviya-izpepeli-rezervat-zapochva-evakuaciya/57951 Mreja.bg
Пожарът на остров Евия изпепели резерват, започва евакуация


Пожарът, който избухна в ранните часове на деня на гъсто населения остров Евия северно от Атина, изпепели природен резерват и наложи евакуацията на две населени места, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от "Фокус".

Повече от 220 пожарникари са на терен за справяне със стихията, подпомагани от шест самолета и шест хеликоптера. Достъпът до борова гора по суша е затруднен и поради тази причина в района е изпратен допълнителен хеликоптер, който да координира по въздух услията за потушаване на пламъците.

Димът от огъня покри гръцката столица. Органът за гражданска защита на страната предупреди хората в засегнатите райони, особено възрастните, малките деца и страдащите от заболявания на дихателните пътища или сърцето, да останат на закрито.

Десетки пожарникари, два самолета и хеликоптер бяха задействани за справяне с друг горски пожар на северния остров Тасос. Трети пожар гори близо до Тива, северозападно от Атина.

Горските пожари са често срещани в Гърция през горещите, сухи летни месеци. Властите многократно предупреждават обществеността да не извършва дейности на открито, които може да причинят искри, като заварване, изгаряне на изсъхнали плевели или правене на барбекюта. Парковете и горските територии са затворени в най-рисковите периоди.

Миналата година повече от 100 души загинаха при пожара в Мати, североизточно от Атина, припомня изданието.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.