Повдигат обвинения на четиримата от бандата за укриване на данъци

https://mreja.bg/jalto/povdigat-obvineniya-na-chetirimata-ot-bandata-za-ukrivane-na-danaci/57129 Mreja.bg
Повдигат обвинения на четиримата от бандата за укриване на данъци


До края на деня се очаква да бъдат повдигнати обвинения на четирима души за участие в организирана престъпна група за укриване на данъци. Това заяви зам. главният прокурор Иван Гешев във връзка с провеждаща се акция на Специализираната прокуратура за разследване на организирана престъпна група за данъчни престъпления, цитиран от Фокус.

„Акцията се провежда днес паралелно в Добрич, Варна и София. Арестуваните четирима души не са само от добруджанския град. Единият от тях има крупен бизнес в столицата", посочи Гешев. По думите му действията са по разследване по досъдебно производство под надзора на Специализираната прокуратура.

„В акцията участват ДАНС, жандармерия и служители на ОД на МВР в Добрич. Досъдебното производство за организирана престъпна група е образувано в началото на годината. Става дума за данъчни престъпления. Най-късно утре четиримата ще бъдат привлечени като обвиняеми", заяви Иван Гешев.

„Единият е обвинен за ръководене на организирана престъпна група и четиримата като вероятни извършители на вторични престъпления – данъчни, с първоначална щета 300 000 лв.

Възможно е нейният размер впоследствие да нарасне съществено след изготвяне на съответните експертизи", каза зам. главният прокурор. Той посочи, че лицето, което ръководи групата, „в някаква степен е емблематично за град Добрич“, осъждан неведнъж за данъчни престъпления. На журналистически въпрос дали става дума за Антон Проданов, Иван Гешев каза: „Така поставен въпросът, за него става въпрос“.

Ситуацията е, че държавата трябва да застане по-сериозно на мястото си, защото в Добрич се водят противоборства между бизнес и криминални групировки, които се стараят да покажат кой е по-велик от тях, като в някаква степен прокуратурата също има вина за това нещо, каза още зам. главният прокурор за престъпната група за данъчни престъпления.

Гешев коментира, че вината е породена от това, че държава и прокуратура по някакъв начин не са достатъчно активни „и наблюдават в някаква степен безучастно“.

Според Гешев в Добрич се случват различни неща, с които се решават междуличностни проблеми. Не става въпрос за престъпления, тъй като все още не са повдигнати обвинения. Зам. гл. прокурор посочи, че въпросните действия не са достатъчно внимателно проверявани и разследвани.

Гешев не коментира схемите на данъчни престъпления, но и не отрече, че става дума за „кухи“ фирми и поставени лица.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.