Портрети на Дечко Узунов, Майстора, Преслав Кършовски редят в галерия “Лоранъ”

https://mreja.bg/jalto/portreti-na-dechko-uzunov-maystora-preslav-karshovski-redyat-v-galeriya-lorana/57181 Mreja.bg
Портрети на Дечко Узунов, Майстора, Преслав Кършовски редят в галерия “Лоранъ”


Честа практика в артсредите е художници да рисуват колеги или да си правят автопортрети.

Уникални рисунки на едни от най-големите имена в нашето изобразително изкуство ще може да се видят от 30 юли в столичната галерия “Лоранъ”, (ул. “Оборище” 16). Още по-ценни ги прави фактът, че те са от колекцията на един от най-авторитетните наши творци - Иван Радев (1921-2009). Приживе той не обичал да продава, но прави голямо дарение на родния си град Шумен.

Галерията успява да купи над 200 рисунки от неговите наследници. При подреждането им се получава своеобразен диалог между художниците. Има много работи на учителя на Иван Радев - големия майстор на рисунката проф. Илия Петров. Дечко Узунов е портретуван от Панайот Панайотов. Профилът на Преслав Кършовски от Цено Тодоров е миниатюрен и “надраскан” върху цигарена кутия. В друг портрет Майстора е обект на Преслав Кършовски, а в обратния вариант Преслав Кършовски е рисуван от Панайот Панайотов. Любопитно заиграване има в работата на Христо Нейков, който си прави хумористичен автопортрет - изобразява се в ролята на футболист от отбора на ЦСКА в края на 70-те години.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.