Поклонници извървяха 600 км за месец от В. Търново до Рилския манастир

https://mreja.bg/jalto/poklonnici-izvarvyaha-600-km-za-mesec-ot-v-tarnovo-do-rilskiya-manastir/57468 Mreja.bg
Поклонници извървяха 600 км за месец от В. Търново до Рилския манастир


Близо 100 участници в поклонническия пешеходен поход "Светият път", вече пристигнаха в Рилския манастир. На 1 юли от Велико Търново десетки поклонници тръгнаха по маршрут максимално близък до пътя на пренасяне мощите на св. Иван Рилски от Велико Търново до Рилския манастир през 1469 г. Извървяха близо 600 км, преминаха през Николоп, Плевен, Луковит, Враца, София, Дупница, посетиха десетки църкви, манастири и параклиси и днес в ранния следобед стигнаха до светата обител.

Походът се организира за отбелязване на 550 г. от връщане мощите на светеца в Рилската света обител от монашеска процесия, водена тогава от йеромонах Теофан, йеромонах Варлаам, брат Келасий и пресвитер Йоан от Белчин.

За първи път се организира такъв поклоннически поход, като идеята е след време той да се превърне в българския "Ел Камино", казва ръководителят Евгени Коев.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.